Belföld

Még mindig a tiszta tűket várják a gettó drogosai

Persze hiába, nem segít rajtuk sem a róluk szóló ombudsmani jelentést, sem az emiatt korrupciót és droglobbit kiáltó Kocsis Máté, sem a sajtót tájékoztató liberális jelölt.

Hiába nincs már tűcsere hónapok óta, egy-két nyolcadik kerületi drogfüggő mindig áll a Kék Pont Magdolna utcai irodája előtt, hátha történik valami, ők sem tudják, mi, hátha kinyitják a kedvükért, csak most, egy pár percre, vagy kihajol valaki az ablakon és a kezükbe nyom egy-két tűt. A Kálvária tér túlsó oldalán lakom, hetente egyszer-kétszer járok erre, átutazóban, ilyenkor megállok én is egy kicsit, az első mindig az, hogy ne fotózzak, a második, hogy van-e egy kis apróm, vonatjegyre kell, meg a gyereknek zsemlére, megmondják ők őszintén.

Állnak páran szerda reggel is, vakargatják a sebeiket, amíg meg nem érkeznek a stábok és Bodnár Zoltán liberális főpolgármester-jelölt, hogy elmondja, amit már sokan elmondtak előtte: ez így nem állapot, steril tűk híján járványveszély van, Kocsis Máté polgármester pedig nem gondoskodik a kerületiek igényeiről, miután ellehetetlenítette, majd bezáratta a helyi Kék Pontot. Bodnár a Hír24-nek ugyan elismerte, hogy a lakosság kapualjakban drogozásról, szétszórt használt tűkről és dizájnerdrogok fűtötte randalírozásról szóló panaszaival valamit kezdeni kell, de csak szakmai egyeztetés útján, közös megoldást keresve. A drogosok különben sem a Kék Pont miatt jöttek ide, hanem fordítva – mondta.


Bodnár Zoltán

A jelölt szavainak van némi hátszele, méghozzá éppen egy kormányközeli hivatal felől. A Kék Pontot is támogató Társaság a Szabadságjogokért még tavaly ősszel kérte az alapvető jogok biztosát, nézze át, mit tesz a kerület lakóival a nyolcadik kerületi tűcsere (akkor még csak tervezett) bezárása. Székely László ombudsman hivatala majdnem egy évvel a beadvány és hónapokkal a Kék Pont bezárása után, tehát későn tette közzé jelentését, amelyben nagyjából mindenben egyetértett a TASZ-szal, a tűcserésekkel és az általunk megkérdezett szakértőkkel is. Székely szerint Kocsis megsérti az itt élők egészséghez való alapvető jogát azzal, hogy nem biztosít steril tűket, azaz utód és mindenféle terv nélkül záratta be a pontot. Nem érti, mi baj a tűcserével, amely az EU és Magyarország (ezek szerint létező) drogstratégiájába is illik.

Mondanunk sem kell, az alig egy hete nyilvános dokumentum mindkét fél kezében politikai fegyver lett, de a megszületését is jól szervezett médiakampány kísérte. A Magyar Nemzet azt sugallta (kérdőjeles cím, szerző: Munkatársunktól), az ombudsmani tanulmány megrendelésre (nyilván a TASZ és a mögötte álló politikusok kérésére) készült. Már tavasszal készen volt, a TASZ programvezetője pedig folyamatos levelezésben állt a hivatallal (még tegeződtek is!), arról egyezkedtek, mikor kerüljön ki és mikor kezdhetik terjeszteni a médiában. A napilap email-részleteket is közöl, plusz felhívja a figyelmet, hogy a TASZ percekkel a dokumentum megjelenése után terjedelmes közleményben üdvözölte annak tartalmát. (Az ombudsmant megkereső szervezet egyébként minden alkalommal két nappal előbb megkapja a jelentést.) A következtetés egyértelmű: semmilyen más magyarázat nem lehet a korábban éppen a Fidesz által kinevezett biztos „árulására” (azaz arra, hogy abból a nem mindenki által osztott ideológiából indult ki, hogy a drogfüggő is ember és vannak jogai), mint hogy ki akarta szolgálni a kormány ellenfeleit.


Fel is út, le is út

Sárosi Péter TASZ-programigazgató szerint a Nemzet csúsztat és hazudik, a levelezéssel semmi baj nem volt, az ombudsman azonban belső vizsgálatot rendelt el a cikk nyomán. Kocsis Máté azonnal sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta. a „droglobbi” befészkelte magát a biztos hivatalába, hogy aztán dróton rángassa azt, a jelentést pedig maga a TASZ írta, hogy őt lejárassa. Székely László ombudsman ráadásul olyan dolgokra is kéri az önkormányzatot, amely nem is az ő dolguk – fogalmazott. Székelyt hamarosan az igazságügyi bizottság is meghallgatja.

Hiába tűnt tehát úgy, hogy Kocsis kellemetlen helyzetbe kerül a biztosi állásfoglalás miatt, a fideszes kampánynak jót is tehet az ügy: rámutatnak az ombudsmani hivatalban uralkodó korrupcióra és a Kék Pontot, a TASZT, plusz a többi gyanús civilt működtető háttérlobbira, miközben továbbra is megvédik a gyerekeket a drogosoktól. A másik oldalnak maradnak a súlytalan sajtótájékoztatók (mint a szerdai Bodnár-féle) és a Székely jelentésére való enervált hivatkozás, amelynek tartalma egyébként sem érdekel senkit, sem a médiát, sem a döntéshozókat, sem a Magdolna-negyed lakóit, sem azt a pár drogost, aki most is ott áll az ajtó előtt, hátha nem az egyhetes tűiket kell használniuk ma is. Az ő életükre aztán tényleg semmilyen hatással nincs egy késve kiadott, kampányfegyverként használt tanulmány.

Látunk undorító politikai játszmákat nap mint nap, de olyat azért ritkán, amely emberéletekbe kerül majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik