Közélet

Fordulat a gyilkos ároktői banda ügyében

Genetikai szakvélemény indokolta az újabb nyomozást. Egy embert keresnek, aki ölni akart.

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete – újabb nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség az ároktői bandával összefüggésben, ismeretlen tettes ellen. A főügyészség kérdésünkre közölte, a nyomozást az “ügyben lefolytatott bírósági eljárás során elkészült genetikai szakvélemény indololta, amely alapján az adott ügyben nyomozási cselekményeket kell elvégezni a még lehetséges elkövető felderítése érdekében”. A nyomozást már nyáron megindították.

A nyomozás lefolytatásával a Készenléti Rendőrséghez tartozó Nemzeti Nyomozó Irodát bízták meg.

A valasz.hu írt arról korábban, hogy az elsőfokú ítélet kihirdetésén a bíró a Fővárosi Törvényszéken kitért arra, hogy legalább két olyan tettese lehetett a bűncselekmény-sorozatnak, akit nem ítélhetett el, mert az ügyészség nem emelt vádat ellenük. Egyikük személyére nem derült fény a nyomozás és a tárgyalás alatt, másikukat azonban megnevezte, és tanúként ki is hallgatta. D. János ellen fontos bizonyíték is előkerült: DNS-mintáját megtalálták két vádlott genetikai mintájával együtt azon a kötélen, amellyel az egyik áldozatot megkötözték. A kötél volt perdöntő bizonyíték két tettes ellen. Az ügyészség így már hónapokkal ezelőtt vizsgálni kezdte, indokolt-e újabb nyomozásba kezdeni.

Mint ismert, a banda 2008 ősze és 2009 tavasza között szedte áldozatait, idős emberekre vadásztak Budapest peremkerületeiben, valamint vidéki településeken. Tippeket kaptak arra, hol élnek 70-80 éves vagy még idősebb, feltehetően némi készpénzt vagy értékeket otthonukban őrző emberek, majd otthonaikban megtámadták, brutálisan bántalmazták őket. Volt, akitől fagyasztott húst zsákmányoltak. Ketten belehaltak az általuk okozott sérülésekbe.

Hat vádlott ügyében  januárban hozott elsőfokú ítéletet a Fővárosi Törvényszék. Az elsőrendű és a harmadrendű vádlottat tényleges életfogytiglanra ítélték, a másodrendű vádlottat szintén életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtották, azzal a lehetőséggel, hogy 30 év után feltételesen szabadulhat, a negyedrendű vádlott azonban ennél jóval kevesebbel, nyolc évvel megúszta. Az ötödrendű 20, a hatodrendű pedig 10 évet kapott.

Az ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. Az ügyben az Országos Bírósági Hivatal döntésének megfelelően – hatvan másik esettel egyetemben – a Szegedi Ítélőtábla bírói járnak el. Az ügyvédek mindent bevetnek, hogy mentsék a menthetőt: a tényleges életfogytiglani büntetés megkérdőjelezése, hibákat vétő rendőrök és ügyészek, túlzó ítélet – mindezzel próbálkoztak a másokfokú perben.

Mint ismert, két bandatagnak tavaly sikerült megszöknie a házi őrizetből, ahová azért kerültek, mert nem tarthatták őket tovább előzetes letartóztatásban, az akkori jogszabályok ugyanis ezt nem tették lehetővé. Végül Svájcban elkapták őket és hazahozták. Az ítélet azért csúszott, mert híján voltak a szakértői véleményeknek, a DNS- vizsgálat eredménye hiányzott, amikor lezárták a nyomozást és vádat emeltek.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik