Közélet

Ároktő: eldőlt a brutális rablógyilkosok sorsa

ároktő (ároktő)
ároktő (ároktő)

Egyik vádlott sem törődött bele az ítéletbe, többen egyenesen felmentésüket kérték.

Ítéletet hirdettek az ároktői banda ügyében hétfőn, kora délután, a Fővárosi Törvényszéken. Az elsőrendű és a harmadrendű vádlottat tényleges életfogytiglanra ítélték, a másodrendű vádlottat szintén életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtották, azzal a lehetőséggel, hogy 30 év után feltételesen szabadulhat, a negyedrendű vádlott azonban ennél jóval kebesebbel, nyolc évvel megúszta. Az ötödrendű 20, a hatodrendű pedig 10 évet kapott.


Fotó: MTI / Marjai János

Hárman rosszul lettek az ítélet hallatán, a negyedrendű vádlott, valamint egy férfi és egy nő, utóbbiak a hozzátartozók között foglaltak helyet. Emellett a folyosóról is hangos sírást lehetett hallani – jelentette a Hír24 tudósítója.

A per másodfokon is folytatódik, mivel az érintettek nem törődtek bele a döntésbe: A  negyed- és az ötödrendű vádlott a felmentését kérte, a harmadrendű vádlott egyenesen azt akarja, ejtsék a vádat, az elsőrendű vádlott azért küzdene, hogy mentsék fel, vagy legalábbis enyhítsék a büntetést míg a hatodrendű vádlott enyhébb ítéletet szeretne kiharcolni.

Mint ismert, a banda 2008 ősze és 2009 tavasza között szedte áldozatait, idős emberekre vadásztak Budapest peremkerületeiben, valamint vidéki településeken. Tippeket kaptak arra, hol élnek 70-80 éves vagy még idősebb, feltehetően némi készpénzt vagy értékeket otthonukban őrző emberek, majd otthonaikban megtámadták, brutálisan bántalmazták őket. Többen belehaltak az általuk okozott sérülésekbe.

Az ügyész többükre tényleges életfogytiglant kért, így vélhetően neki sincs ínyére a döntés, hogy csak kettejük esetében szabták ki a legsúlyosabb büntetést.

A bíróság kétórás szóbeli indoklásában kiemelte, hogy számos bizonyítékot kellett mérlegelnie, de ezek nem mindig voltak egyértelműek, és több esetben sem lehetett ítéleti bizonyossággal kimondani, hogy a megvádolt személyek követték el a bűncselekményt.

Az egyik halálos kimenetelű támadás kapcsán a bíróság arra mutatott rá: hiába vannak terhelő bizonyítékok, ha ahhoz nem elegendőek, hogy minden kétséget kizáró bizonyossággal meg lehessen állapítani konkrét személyek bűnösségét konkrét cselekményekben. Az, hogy a vádlottak valószínűleg a helyszín közelében jártak és követtek el más hasonló bűncselekményt, mint ami ott történt, még nem elegendő bizonyíték arra, hogy azt a cselekményt is ők követték el.

Az egyes vádlottak egyes cselekményekben való felelősségének megállapításánál döntőek voltak a DNS-maradványok, ujjlenyomatok, cellainformációk, továbbá nagy szerepet játszott még a másodrendű vádlott vallomása. A sértettek nem tudták támadóikat beazonosítani, miután azok maszkban követték el cselekményeiket.

A bíróság vádlotti védekezésekre reagálva kiemelte: igaz ugyan, hogy jelenleg több, az ügyben korábban eljáró rendőr ellen is büntetőeljárás folyik, ám nem az ároktői bandával összefüggésben. Amennyiben azonban később mégis ezzel az üggyel kapcsolatban állapítják meg rendőrök büntetőjogi felelősségét, az perújítási ok lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik