Közélet

Négy évet kapott a gyilkos, akinek mindenki szurkolt

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2014. 10. 01. 17:12

Az első fokú, nem jogerősen ítélet szerint börtönben kell letöltenie a büntetését annak a férfinek, aki Budaörsön erős felindultságában leszúrta főnökét Marschalek Ákost, a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnökét.

Korábban a témában:

Míg emberölésért 5 és 15 év közötti büntetés szabható ki, a minősített emberölés büntetési tétele pedig életfogytig is terjedhet, az erős felindulásban elkövetett emberölésért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés járhat – mondta el Koszta János, a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Papíron főnök, valójában sofőr

A vádirat szerint az érintettek általános iskolás koruk óta ismerték egymást, barátok voltak. A vádlott az 1990-es években már dolgozott áldozata egyik kft.-jében, de a cég pár hónap után működésképtelenné vált, ezért más munkalehetőség után nézett. Később barátja egy másik cégénél kezdett dolgozni, ám akkor egy vita miatt kilépett.

A két férfi 2002-től ismét folyamatosan együtt dolgozott, baráti, bizalmi kapcsolatuk is megmaradt. Mivel nagyon jóban voltak, a vádlott – főnöke kérésére – tulajdonosa és ügyvezetője lett több kft.-nek is, ám a cégeket ténylegesen munkaadója irányította. A meggyőzött barát 2012. január elsején forint-, euró- és dolláralapú számlákat nyitott, ám ezeket a főnöke kezelte. A tulajdonosi és ügyvezetői feladatok ellátásához a vádlott azért adta a nevét, mert ígéretet kapott, hogy részesedést kap, ha az üzlet jól megy.

A vádlottnak valójában az volt a dolga, hogy áldozatát különböző megbeszélésekre, találkozókra vigye, illetve a nevéhez köthető különböző iratokat írjon alá. Ő a megbeszéléseken nem vett részt, ilyenkor az autóban várakozott, olykor órákon keresztül.

A kettejük közti megállapodás értelmében munkaadójának havi 100 ezer forintot kellett bankszámlára átutalnia munkabér címén, illetve további 100 ezret kapott zsebbe, és olykor további, kisebb összegeket.

Jelzálog a családi fészekre

Az áldozat maga is több kft. tulajdonosa és ügyvezetője volt. Egyik cége 2009 júliusában 144 millió forint erejéig hitelkeret-szerződést kötött egy bankkal. A hitelkeret lehívásának feltétele volt, hogy a bank számára a kft. ingatlan-jelzálogjogot biztosítson. A munkaadó többek között megkérte a vádlottat, hogy a dunavarsányi otthonát adja fedezetként a hitel biztosítására. A férfi vonakodott, ám áldozata azt mondta, ha ebbe nem megy bele, problémája lehet az egyik neve alatt futó cég működésével kapcsolatban. Így végül beadta a derekát, és 2009. szeptember 13-án hozzájárult, hogy a bank jelzálogjoggal terhelje a házát.

Ezután az áldozat által irányított cégek közül az egyik kft. 2009 novemberében 300 ezer eurót, majd 2010. szeptember 8-án 100 ezer eurót hívott le a rendelkezésre álló összegből. 2011-ben a két férfi kapcsolata végleg megromlott, a munkaadó ugyanis többször elégedetlenkedett alkalmazottja – egykori jó barátja – munkája miatt, gyakran megalázóan beszélt vele, akár az alkalmazottak előtt is. A befelé forduló személyiségű vádlott ezeket a problémákat igyekezett magában elfojtani.

2012. áprilisa után már nem utalta át neki munkaadója a 100 ezer forintot, amit azzal magyarázott, hogy rosszul dolgozik, azonban különböző összegeket adott neki, hogy meg tudjon élni, illetve, hogy befizesse a számláit.

Nem az ő dolga

2012-ben a vádlott és főnöke nevén lévő cégek veszteségesek vagy nullszaldósak voltak, több cég a NAV felé is tartozott. 2012. szeptemberében a bank felszólította a kft.-t a hitelszerződésből lejárt csaknem 71 millió forint megfizetésére. A cég nem tudott fizetni, ezért a bank egy hónappal később értesítette a vádlottat, hogy amennyiben nem rendezi a tartozást, elveszik az ingatlant. A férfi megkérdezte a munkaadóját, hogy mit tesz, hogy a bank ne szerezze meg a házát, amire azt a választ kapta, hogy az adósságot egy másik bankhoz akarja átvinni. Még ekkor is nagyon aggódott, attól tartott, hogy a feleségével és négy gyermekével az utcára kerül.

2012. november 10-én, szombaton a két férfi együtt dolgozott. Ekkor ismét megkérdezte, hogy hogy áll a „bankos dolog”, mire főnöke azt válaszolta, hogy ne törődjön vele, nem az ő dolga. A késelés két nappal később történt: a vádlott a reggeli órákban érkezett meg a budaörsi telephelyre, munkaadója ekkor már az udvaron volt, rajtuk kívül nem tartózkodott más a helyszínen. Üdvözölték egymást, majd a férfi ismét feltette a kérdést. A válasz a következő volt: „Mi a fasz közöd van hozzá, mész a családoddal az utcára.” Ezután közölte egykori barátjával, hogy vegye ki a cég bélyegzőjét az autóból. A férfi a kocsihoz ment, kinyitotta a vezetőoldali ajtót, amelynek tároló rekeszében a bélyegzőt szokták tartani. Eközben azon gondolkodott, hogy hogyan fogja a feleségének megmondani, hogy az otthonuk a bank tulajdona lesz. A tárolóba benyúlva a kezébe akadt a műanyag nyelű kés, amellyel enni szokott.

Fogta az eszközt, odalépett főnökéhez és mellkason szúrta. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy akkor sem lehetett volna megmenteni, ha gyorsan érkezik a segítség. A késelő ezután a rendőrségre ment és feladta magát.

Nagy port kavart

Az áldozat a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnöke, Marschalek Ákos volt. Az ügy nagy port kavart, először azért, mert a gyilkost másnap elengedték, a hatóságok nem tartották ugyanis indokoltnak az előzetes letartóztatást, utána pedig azért, mert kiderült, mit mondott a kétségbeesett családapának a halálra késelt férfi.

A pénteki tárgyaláson a vádirat ismertetése után a vádlott nem akart vallomást tenni, bár a bűnösségét elismerte és sajnálja a történteket.

A bíróság végzést hirdetett ki. Eszerint a vád módosulhat: erős felindulás helyett emberölésre. Az erős felindulásban elkövetett emberölés büntetési tételkerete 2-től 8 évig, az emberölésé viszont 5-től 15 évig terjed.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.