Közélet

Négy évet kapott a gyilkos, akinek mindenki szurkolt

Az első fokú, nem jogerősen ítélet szerint börtönben kell letöltenie a büntetését annak a férfinek, aki Budaörsön erős felindultságában leszúrta főnökét Marschalek Ákost, a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnökét.

Míg emberölésért 5 és 15 év közötti büntetés szabható ki, a minősített emberölés büntetési tétele pedig életfogytig is terjedhet, az erős felindulásban elkövetett emberölésért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés járhat – mondta el Koszta János, a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Papíron főnök, valójában sofőr

A vádirat szerint az érintettek általános iskolás koruk óta ismerték egymást, barátok voltak. A vádlott az 1990-es években már dolgozott áldozata egyik kft.-jében, de a cég pár hónap után működésképtelenné vált, ezért más munkalehetőség után nézett. Később barátja egy másik cégénél kezdett dolgozni, ám akkor egy vita miatt kilépett.

A két férfi 2002-től ismét folyamatosan együtt dolgozott, baráti, bizalmi kapcsolatuk is megmaradt. Mivel nagyon jóban voltak, a vádlott – főnöke kérésére – tulajdonosa és ügyvezetője lett több kft.-nek is, ám a cégeket ténylegesen munkaadója irányította. A meggyőzött barát 2012. január elsején forint-, euró- és dolláralapú számlákat nyitott, ám ezeket a főnöke kezelte. A tulajdonosi és ügyvezetői feladatok ellátásához a vádlott azért adta a nevét, mert ígéretet kapott, hogy részesedést kap, ha az üzlet jól megy.

A vádlottnak valójában az volt a dolga, hogy áldozatát különböző megbeszélésekre, találkozókra vigye, illetve a nevéhez köthető különböző iratokat írjon alá. Ő a megbeszéléseken nem vett részt, ilyenkor az autóban várakozott, olykor órákon keresztül.

A kettejük közti megállapodás értelmében munkaadójának havi 100 ezer forintot kellett bankszámlára átutalnia munkabér címén, illetve további 100 ezret kapott zsebbe, és olykor további, kisebb összegeket.

Jelzálog a családi fészekre

Az áldozat maga is több kft. tulajdonosa és ügyvezetője volt. Egyik cége 2009 júliusában 144 millió forint erejéig hitelkeret-szerződést kötött egy bankkal. A hitelkeret lehívásának feltétele volt, hogy a bank számára a kft. ingatlan-jelzálogjogot biztosítson. A munkaadó többek között megkérte a vádlottat, hogy a dunavarsányi otthonát adja fedezetként a hitel biztosítására. A férfi vonakodott, ám áldozata azt mondta, ha ebbe nem megy bele, problémája lehet az egyik neve alatt futó cég működésével kapcsolatban. Így végül beadta a derekát, és 2009. szeptember 13-án hozzájárult, hogy a bank jelzálogjoggal terhelje a házát.

Ezután az áldozat által irányított cégek közül az egyik kft. 2009 novemberében 300 ezer eurót, majd 2010. szeptember 8-án 100 ezer eurót hívott le a rendelkezésre álló összegből. 2011-ben a két férfi kapcsolata végleg megromlott, a munkaadó ugyanis többször elégedetlenkedett alkalmazottja – egykori jó barátja – munkája miatt, gyakran megalázóan beszélt vele, akár az alkalmazottak előtt is. A befelé forduló személyiségű vádlott ezeket a problémákat igyekezett magában elfojtani.

2012. áprilisa után már nem utalta át neki munkaadója a 100 ezer forintot, amit azzal magyarázott, hogy rosszul dolgozik, azonban különböző összegeket adott neki, hogy meg tudjon élni, illetve, hogy befizesse a számláit.

Nem az ő dolga

2012-ben a vádlott és főnöke nevén lévő cégek veszteségesek vagy nullszaldósak voltak, több cég a NAV felé is tartozott. 2012. szeptemberében a bank felszólította a kft.-t a hitelszerződésből lejárt csaknem 71 millió forint megfizetésére. A cég nem tudott fizetni, ezért a bank egy hónappal később értesítette a vádlottat, hogy amennyiben nem rendezi a tartozást, elveszik az ingatlant. A férfi megkérdezte a munkaadóját, hogy mit tesz, hogy a bank ne szerezze meg a házát, amire azt a választ kapta, hogy az adósságot egy másik bankhoz akarja átvinni. Még ekkor is nagyon aggódott, attól tartott, hogy a feleségével és négy gyermekével az utcára kerül.

2012. november 10-én, szombaton a két férfi együtt dolgozott. Ekkor ismét megkérdezte, hogy hogy áll a „bankos dolog”, mire főnöke azt válaszolta, hogy ne törődjön vele, nem az ő dolga. A késelés két nappal később történt: a vádlott a reggeli órákban érkezett meg a budaörsi telephelyre, munkaadója ekkor már az udvaron volt, rajtuk kívül nem tartózkodott más a helyszínen. Üdvözölték egymást, majd a férfi ismét feltette a kérdést. A válasz a következő volt: „Mi a fasz közöd van hozzá, mész a családoddal az utcára.” Ezután közölte egykori barátjával, hogy vegye ki a cég bélyegzőjét az autóból. A férfi a kocsihoz ment, kinyitotta a vezetőoldali ajtót, amelynek tároló rekeszében a bélyegzőt szokták tartani. Eközben azon gondolkodott, hogy hogyan fogja a feleségének megmondani, hogy az otthonuk a bank tulajdona lesz. A tárolóba benyúlva a kezébe akadt a műanyag nyelű kés, amellyel enni szokott.

Fogta az eszközt, odalépett főnökéhez és mellkason szúrta. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy akkor sem lehetett volna megmenteni, ha gyorsan érkezik a segítség. A késelő ezután a rendőrségre ment és feladta magát.

Nagy port kavart

Az áldozat a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnöke, Marschalek Ákos volt. Az ügy nagy port kavart, először azért, mert a gyilkost másnap elengedték, a hatóságok nem tartották ugyanis indokoltnak az előzetes letartóztatást, utána pedig azért, mert kiderült, mit mondott a kétségbeesett családapának a halálra késelt férfi.

A pénteki tárgyaláson a vádirat ismertetése után a vádlott nem akart vallomást tenni, bár a bűnösségét elismerte és sajnálja a történteket.

A bíróság végzést hirdetett ki. Eszerint a vád módosulhat: erős felindulás helyett emberölésre. Az erős felindulásban elkövetett emberölés büntetési tételkerete 2-től 8 évig, az emberölésé viszont 5-től 15 évig terjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik