Belföld

Hiszékeny kalapácsnyelet vett a kezébe

Szeptemberig lefagyasztva küzd a korrupciós vád ellen.

Sajátos akcióval nyitotta szerda délutáni sajtótájékoztatóját Hiszékeny Dezső: egy kalapácsnyélre emlékeztető stafétabotot vett át párttársától, a valamikor Újbudán polgármesterkedő Molnár Gyulától. Mint ismert, Molnár ellen négy éve, szintén kampányidőszakban indult ügyészségi eljárás, részben ennek köszönhetően bukott a választáson, s bár utóbb ártatlannak bizonyult, a politikai veszteségért semmi nem kárpótolta.

Szeptemberig lefagyasztva

AKözponti Nyomozó Főügyészség most Hiszékeny  ellen nyomoz „vesztegetés bűntette és más bűncselekmények” miatt. Az ügyészség szerint megalapozott a gyanú, hogy a politikus 2013 januárjában, a kerület vagyongazdálkodásért felelős alpolgármestereként, közvetítőn keresztül pénzt kért cserébe azért, hogy egy vállalkozót hozzásegítsen egy üresen álló, meg nem hirdetett önkormányzati üzlethelyiséghez.

Hiszékeny amúgy áprilisban az MSZP–Együtt–PM–DK–MLP közös jelöltjeként nyert egyéni mandátumot a XIII. kerületben, a baloldali indulók közül ő szerezte a legtöbb szavazatot. Jelenleg a Ház egyik alelnöke, tagja a törvényelőkészítő „szuperbizottságnak”. Mentelmi jogát július tizedikén, hat nappal a törvényhozás tavaszi ülésszakának lezárulta után kérte ki a nyomozóhatóság, így az ügy parlamenti tárgyalására leghamarabb szeptemberben, az őszi ülésszak megnyitásakor kerülhet sor, addig arra sincs joga, hogy ügyvédje betekintsen az ügyészségi iratokba.

Fotó: Berecz Valter

Hiszékenyre hivatkozva

Sajtóértesülések szerint az ügyészség egy hangfelvételre alapozza az eljárást, melyen valaki arról beszél, hogy ismeri Hiszékenyt, aki ötmillió forintért segítene elintézni a bérleti szerződést. A politikus ugyan nem hallotta a felvételt, de valószínűsíti, hogy „ha van ilyen, manipulált anyagról van szó”.

Hiszékeny a szerdai sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy másfél éve zajlik az ügyészségi eljárás, mely egészen a közelmúltig „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés” gyanújával folyt, márpedig ilyet ő, lévén hivatalos személy nem tud elkövetni. Most, hogy ő került a nyomozás fókuszába, koncepciós eljárást emleget, és az ügyészség segítségével végrehajtott lejárató akciónak minősíti a történteket.

Nincs is ott semmi

Az ellenzéki képviselő a napokban vele kapcsolatban megjelent sajtóhírekre is reagált. Az XIII. kerületi alpolgármesterségről való lemondását azzal indokolta, hogy országgyűlési jegyzővé választásával, valamint törvényalkotási bizottsági tagságával túl sok feladata lett, és a kettőt együtt becsülettel nem tudta ellátni. Cáfolta, hogy házkutatást tartottak nála. 

Amúgy az ügyben szivárogtató Magyar Nemzet szerint egy a Pozsonyi út és a Radnóti Miklós utca sarkán álló üzlethelyiség a korrupció tárgya, ám Hiszékeny Dezső szerint ott jó ideje egyáltalán nincs kiadó önkormányzati ingatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik