Közélet

Hosszan készül a gyilkos a mészárlásra

Drasztikusan emelkedik lövöldözéses ámokfutások száma az Egyesült Államokban – ismerte el az FBI. A tömegmészárlások többsége nem torkollik elnyúló túszdrámába, ezért a rendőrségnek nincs sok ideje a reagálásra.

1043 ember sebesült, vagy halt meg nyilvános lövöldözések során az Egyesült Államokban 2000 és 2013 között. A tömeggyilkos ámokfutások száma az ezredforduló óta folyamatosan növekszik az országban – írja a New York Times.

Drasztikusan nő a lövöldözések és az áldozatok száma is. Az Egyesült Államokban évek óta a közbeszéd része, hogy egyre nagyobb veszélyt jelentenek a lövöldöző ámokfutók de, hogy pontosan mekkorát, arról most először látott napvilágot hivatalos jelentés. Az FBI nyomozati és bírósági adatokra alapozva 160, az ezredforduló óta lezajlott lövöldözést vizsgált. Többek között megállapították, hogy míg az időszak első felében, átlagosan 6,4 eset jutott egy évre, addig a 2007 és 2013 között már 16,4 volt ez az arány. A tizenhárom évnek 486 halálos áldozata volt, közülük 366-an a vizsgált időszak második felében veszítették el az életüket.

A tömegmészárlások túlnyomó többsége nem hosszan elnyúló túszdráma: általában gyorsabban zajlanak annál, hogy a rendőrség érdemben reagálni tudna. Az FBI 64 esetben volt képes meghatározni a bűncselekmények pontos időtartamát, ezek közül 44 kevesebb, mint öt, 23 pedig kevesebb, mint 2 percig tartott.

Fotó: Thinkstock

A jelentés kiemelten foglalkozik az olyan súlyos esetekkel, mint denveri Aurora kerületében lezajlott, 12 ember életét követelő mozis ámokfutás 2012 nyarán, vagy a newtoni Sandy Hook iskolában lezajlott, húsz gyermek halálával végződő lövöldözés ugyanabban az évben, decemberben.

A Sandy Hook mészárlás után Obama elnök utasítására hatóságok vizsgálni kezdték, hogyan lehetne megelőzni a hasonló eseteket. Szakértők szerint az adatokból az látszik, hogy képzettebb és jobban felszerelt helyi járőrökre és biztonsági őrökre lenne szükség. A lövöldözések közül 45 során volt jelen helyi járőr, akik közül kilencen haltak, és huszonnyolcan sebesültek meg. Huszonegy gyilkos halt meg a járőrökkel folytatott tűzpárbajban, kilencen követtek el öngyilkosságot mielőtt elkaphatták volna őket, és csak ketten adták meg magukat. 

A newtoni lövöldözés áldozatainak hozzátartozói. Fotó: MTI/EPA

A célpontok közül a legnépszerűbbek az irodaházak, és a bevásárló központok: a lövöldözések 45 százaléka zajlott ilyen helyeken, iskolákban és egyetemeken további 21 százalék. A többi lövöldözés jellemzően kormányhivatalokban, templomokban, egészségügyi intézményekben, vagy magánemberek otthonaiban történt. A vizsgált 160 esetből csak kettőnek volt egynél több elkövetője, és összesen hatnak női elkövetője.

Az elemzők szerint a legtöbb gyilkos hosszan készült a mészárlásra, például magas szinten tanultak lövészetet, és leginkább a tömeggyilkosokat övező médiafigyelemhez vonzódtak.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik