Közélet

Bíróságon gyilkolt egy férfi Dániában

Koppenhága (Koppenhága)
Koppenhága (Koppenhága)

A bírósági szóvivő szerint valószínűleg „családi elszámolás” állt a koppenhágai lövöldözés hátterében.

Tüzet nyitott egy férfi kedden a dán fővárosban egy bírósági tárgyaláson, és megölt egy embert, majd az épület előtt meglőtt és súlyosan megsebesített egy másikat – közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy a feltételezett lövöldözőt a közelben elfogták, és elkoboztak tőle egy sörétes puskát.

A férfi tettének az indítéka egyelőre nem ismert, de egy bírósági szóvivő szerint valószínűleg “családi leszámolásról” lehet szó. A rendőrség szerint az esetnek köze lehet egy bírósági perhez. Sem a tettes, sem az áldozatok kilétét egyelőre nem közölték. A környékbeli utcákat ideiglenesen lezárták.

Az Ekstra Bladet című bulvárlap a honlapján közölt egy fényképet, amelyen egy rendőr fegyvert fog egy térdelő férfira, és a képaláírás szerint ez a férfi a gyanúsított.

A nyilatkozó bírósági szóvivő szerint egyik áldozat sem bírósági alkalmazott.

Fotó: Europress/AFP/Jens Astrup

Dánia börtön

Mondta Hamlet, ám az biztos, hogy a gyilkosságok száma igen alacsony. A százezer főre jutó gyilkosságok száma 1-0,8 körül mozog, tehát 40-47 ember esik áldozatul egy évben valamilyen gyilkos szándéknak. Összehasonlításképpen: Hondurasban a százezer főre jutó szám volt 90 2012-ben, 1995-ben pedig El Salvadorban 139 áldozat esett százezer helyi lakosra. Latin- és Dél-Amerikában él a világ 9%-a, a világ gyilkosságainak mégis 28%-át követik el itt (egyes felmérések szerint ez a szám 42%). A legveszélyesebb latin-amerikai város a hondurasi San Pedro Sula (százezer főre jutó) 187 gyilkossággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik