Közélet

Éveket úszhat meg Rezesova Szlovákiában

Míg Magyarországon a legjobb esetben is csak 4 év múlva szabadulhat, Szlovákiában már 2,5 év múlva kikerülhet a rácsok mögül ha Magyarország kiadja – írja a Blikk.

Magyarország indoklás nélkül megtagadhatja a kiadatási kérelmet, de a Blikk úgy tudja, a diplomáciai érdekek azt kívánják majd, hogy megadják az engedélyt. Rezesova minden egyes tárgyalásán ott ült a szlovák konzul, s megkülönböztetett figyelemmel követte az eseményeket.

Kedvezőbbek a végrehajtási törvények

Az elítéltet befogadó országnak kötelezettséget kell vállalnia a büntetés letöltésére. Ugyanakkor az ottani végrehajtási törvények alkalmazásával kell ezt megtenniük. Ez pedig náluk azt jelenti, hogy jó magatartás, személyi körülmények – például két kiskorú gyermek vagy akár támogatói tevékenység – esetén a szlovák büntetés-végrehajtási bíró saját hatáskörében is adhat kedvezményt – mondta el a Blikknek Lichy József ügyvéd.

Mint azt korábban megírtuk Eva Rezesova kezdeményezni fogja áthelyezését szlovák börtönbe, akit múlt hét csütörtökön ítéltek 9 év szabadságvesztésre. Ehhez két jóváhagyást kell megszereznie: egyrészt Magyarországét, amit az illetékes Igazságügyi Minisztérium attól tesz függővé, hogy „szolgálja-e beilleszkedését a társadalomba”. Másrészt a szlovákoknak kell bólintaniuk, ami borítékolható, hiszen a szlovák konzul személyesen ülte végig a tárgyalásokat.

„Az ügyfelem Szlovákiában szeretné letölteni a büntetését, mert a két kiskorú gyermeke könnyebben tudná a kapcsolatot tartani az édesanyjukkal. Ez alapvető emberi joga, melyet nemzetközi egyezmény lehetővé tesz” – erősítette meg a hvg.hu-nak Novák Péter, Eva Rezesova ügyvédje a közlekedési büntetőügy következő lépését, amit előre sejteni lehetett. Vagyis a szlovák nő hamarosan kezdeményezni fogja, hogy nemzetközi bűnügyi jogsegély keretében Szlovákiába kerüljön át a szabadságvesztés végrehajtása.

Az áldozatok hozzátartozói nem akarják, hogy a milliomosnő máshol töltse a kiszabott éveket. “Úgy gondoljuk, hogy az áthelyezés nem áll összhangban a másodfokú bíróság ítéletének szellemével, szándékával, céljával” – kommentálta egyikük.

Sok múlott a szakértőn

Ahogy arról beszámoltunk, Rezesova ügyében csütörtökön mondták ki a jogerős ítéletet. Első fokon kedvezőbb döntés született, a millimosnőt akkor hat évvel sújtották, ráadásul a korábbi döntés értelmében fogházban kellett volna töltenie ezt az időt. Ezzel szemben most börtönbe megy. A milliomosnő legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen. Így akár négy év múlva rácsokon kívül tudhatja magát, hiszen két évig előzetes letartóztatásban ült.

Rezesova leginkább az új szakértői véleménynek “köszönheti” a súlyosabb büntetést. Több szakértőt is meghallgattak hétfőn, köztük Császár Gergelyt, akinek elemzéséről már hetek óta folytak a találgatások, hiszen ő vette át az eljárásból kizárt Melegh Gábor helyét. A szakértő megállapítása szerint – elődje véleményével szemben – a Fiat vélhetően nem vágott be Rezesova elé, pedig az eljárás alatt a védelem pontosan ennek ellenkezőjéről igyekezett meggyőzni a bíróságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik