Közélet

Éveket úszhat meg Rezesova Szlovákiában

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2014. 09. 15. 07:27

Míg Magyarországon a legjobb esetben is csak 4 év múlva szabadulhat, Szlovákiában már 2,5 év múlva kikerülhet a rácsok mögül ha Magyarország kiadja – írja a Blikk.

Korábban a témában:

Magyarország indoklás nélkül megtagadhatja a kiadatási kérelmet, de a Blikk úgy tudja, a diplomáciai érdekek azt kívánják majd, hogy megadják az engedélyt. Rezesova minden egyes tárgyalásán ott ült a szlovák konzul, s megkülönböztetett figyelemmel követte az eseményeket.

Kedvezőbbek a végrehajtási törvények

Az elítéltet befogadó országnak kötelezettséget kell vállalnia a büntetés letöltésére. Ugyanakkor az ottani végrehajtási törvények alkalmazásával kell ezt megtenniük. Ez pedig náluk azt jelenti, hogy jó magatartás, személyi körülmények – például két kiskorú gyermek vagy akár támogatói tevékenység – esetén a szlovák büntetés-végrehajtási bíró saját hatáskörében is adhat kedvezményt – mondta el a Blikknek Lichy József ügyvéd.

Mint azt korábban megírtuk Eva Rezesova kezdeményezni fogja áthelyezését szlovák börtönbe, akit múlt hét csütörtökön ítéltek 9 év szabadságvesztésre. Ehhez két jóváhagyást kell megszereznie: egyrészt Magyarországét, amit az illetékes Igazságügyi Minisztérium attól tesz függővé, hogy „szolgálja-e beilleszkedését a társadalomba”. Másrészt a szlovákoknak kell bólintaniuk, ami borítékolható, hiszen a szlovák konzul személyesen ülte végig a tárgyalásokat.

„Az ügyfelem Szlovákiában szeretné letölteni a büntetését, mert a két kiskorú gyermeke könnyebben tudná a kapcsolatot tartani az édesanyjukkal. Ez alapvető emberi joga, melyet nemzetközi egyezmény lehetővé tesz” – erősítette meg a hvg.hu-nak Novák Péter, Eva Rezesova ügyvédje a közlekedési büntetőügy következő lépését, amit előre sejteni lehetett. Vagyis a szlovák nő hamarosan kezdeményezni fogja, hogy nemzetközi bűnügyi jogsegély keretében Szlovákiába kerüljön át a szabadságvesztés végrehajtása.

Az áldozatok hozzátartozói nem akarják, hogy a milliomosnő máshol töltse a kiszabott éveket. “Úgy gondoljuk, hogy az áthelyezés nem áll összhangban a másodfokú bíróság ítéletének szellemével, szándékával, céljával” – kommentálta egyikük.

Sok múlott a szakértőn

Ahogy arról beszámoltunk, Rezesova ügyében csütörtökön mondták ki a jogerős ítéletet. Első fokon kedvezőbb döntés született, a millimosnőt akkor hat évvel sújtották, ráadásul a korábbi döntés értelmében fogházban kellett volna töltenie ezt az időt. Ezzel szemben most börtönbe megy. A milliomosnő legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen. Így akár négy év múlva rácsokon kívül tudhatja magát, hiszen két évig előzetes letartóztatásban ült.

Rezesova leginkább az új szakértői véleménynek “köszönheti” a súlyosabb büntetést. Több szakértőt is meghallgattak hétfőn, köztük Császár Gergelyt, akinek elemzéséről már hetek óta folytak a találgatások, hiszen ő vette át az eljárásból kizárt Melegh Gábor helyét. A szakértő megállapítása szerint – elődje véleményével szemben – a Fiat vélhetően nem vágott be Rezesova elé, pedig az eljárás alatt a védelem pontosan ennek ellenkezőjéről igyekezett meggyőzni a bíróságot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.