Közélet

Földbe döngölte a bírónő Rezesovát

Súlyosbították az első fokon született ítéletet.

Kilenc év börtönbüntetésre ítélte Eva Rezesovát csütörtökön a Budapest Környéki Törvényszék. Az ítélet jogerős.

A bírónő az ítélet kihirdetése után röviden indokolta a döntést. Stubeczky Sarolta kijelentette: a Fiat vezetője teljesen szabályosan közlekedett. Rendesen, a szabályoknak megfelelően hajtotta végre a sávváltást. És a baleset bekövetkezéséért csak és kizárólag a vádlott felelős.

Még lesz lehetősége arra, hogy bizonyítsa, tanult ebből

“Mondta, hogy most már soha nem lesz úgy semmi, ahogy régen volt. Ezt nem biztos, hogy sajnálni kell. Ki tudja? Ezt majd a jövő fogja megmondani. Mert hátha ez alatt az idő alatt, amit büntetésben tölt, ez alatt hátha átértékeli a korábbi életét. És meghányja-veti magában, hogy mit kellett volna másképp csinálnom, mi az, amit elrontottam” – folytatta a bírónő.

“A gyermekei, a nagyobbik lánya hát addigra már felnőtt lesz, de minden bizonnyal kitartanak ön mellett, tehát ezzel nem lesz probléma. És utána még lesz lehetősége arra, hogy bizonyítsa, hogy tanult ebből az egészből, és az ami volt, az csak a múlt, le van zárva” – fűzte hozzá. A bírónő szerint végig fogja kísérni az életét, hogy négy ember halálát okozta. Most mindegy, hogy belül hogy érzi, hogy szándékosan-e vagy gondatlanul, de mindig végig fogja kísérni.

Ne csak arra gondoljon, hogy ‘jaj, csak ússzam meg’.

A bíróság nem vette figyelembe a megbánást enyhítő körülményként, mert bár mondta, hogy sajnálja a történteket, a bírónő szerint nem ez jött le a hvg.hu tudósítása szerint. “Ha egyszer is hozzájuk intézte volna ezt, ír egy levelet, vagy akár csak rájuk néz” – bökött a bíró fejével a Fiatban meghaltak rokonai felé. “Nem kell, hogy a megbánás mellé pénz is társuljon, de nyilván az is számított volna, ha legalább akarta volna kompenzálni valamilyen mértékben a veszteségüket.”

Nem vitatják, hogy Rezesvova sajnálja, hogy négy ember meghalt, de “megnyilvánulásaiban inkább az a döntő, hogy emiatt ő most milyen rossz helyzetben van, nem láthatja a gyerekeit, ezért bánja” – derül ki a tudósításból.

A bírónő arról is beszélt, hogy nem tudni, hogyan jutott el idáig a milliomosnő, nem szólalt meg, így nem tudták a szavain keresztül jobban megismerni. Stubeczky Sarolta szerint Rezesovának lesz még módja bizonyítani, hogy tanult mindebből. „Aki ilyen súlyos bűncselekményt követ el, az ne csak arra gondoljon, hogy ‘jaj, csak ússzam meg’.

Helyrehozták a hibát

Az áldozatok fia szerint a másodfokú bíróság helyrehozta azt, ami az eddigi eljárásokban sérült. Tehát az igazságszolgáltatás hitelességét illetően. Nagyon fontosnak tartom, hogy a másodfokú bíróság kizárta azt, hogy az áldozatok vagy apám elkövették volna azt a hibát, amivel itt konspiratív módon, kegyeletsértő módon megrágalmazták.

A kilenc év lehet négy is

A milliomosnő legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen. Így akár – figyelembe véve az előzetesben töltött időt – már négy év múlva elhagyhatja a börtönt.

Az utolsó szó

„Én is ember vagyok, én is anya vagyok” – mondta a tárgyalóteremben még kedden Rezesova. A milliomosnő az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy két éve van már börtönben, a gyermekei nem lehetnek vele, és ez olyan fájdalom, amit csak egy anya érthet. Azt kérte a bíróságtól, hogy enyhe büntetést szabjanak ki, ennek ellenére az elsőfokú ítéletnél szigorúbb döntés született. Rezesova akkor hat év fogházbüntetést kapott.

Szakértői vélemény tett be a védelemnek

Ahogy arról beszámoltunk, az ügy másodfokú tárgyalása – a nyári szünet után – hétfőn folytatódott. Több szakértőt is meghallgattak, köztük Császár Gergelyt, akinek elemzéséről már hetek óta folytak a találgatások, hiszen ő vette át az eljárásból kizárt Melegh Gábor helyét. A szakértő megállapítása szerint – elődje véleményével szemben – a Fiat vélhetően nem vágott be Rezesova elé, alaposan megnehezítve ezzel a védelem dolgát. Mindemellett Császár azonban azt sem tartotta valószínűnek, hogy a milliomosnő „kakaskodott” volna a másik kocsival. Egy műszaki szakértőt kizártak, Kovács Miklóst elfogultnak találta a bírónő.

A végzetes baleset 2012 augusztusában történt az M3-as autópályán. Az ittas nő egy kocsinak ütközött, hátulról szaladt bele a járműbe, amely így nekicsapódott a szalagkorlátnak. Az autó kigyulladt, benne négy utasával. Hárman bennégtek a kocsiban, negyedik társukért küzdöttek az orvosok, de két nappal később ő is meghalt a kórházban.

Olvasói sztorik