Közélet

Négy év börtön a váci kórház volt főigazgatójának

A férfit vesztegetés bűntettében találtak bűnösnek, a Budapest Környéki Törvényszék 15,5 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt.

Első fokon, nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház egykori főigazgatóját, akit vesztegetés bűntettében találtak bűnösnek – közölte a törvényszék szóvivője az MTI-vel.
Az ítélet szerint a férfi bűnös költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés bűntettében. A bíróság 15,5 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt.

Koszta János szóvivő tájékoztatása szerint a férfi a váci kórház főigazgatójaként 2005 novemberében vállalkozási szerződést kötött egy egészségügyi szolgáltató kft.-vel a kórház központi laboratóriumának üzemeltetésére. 2007 októberében létrejött egy közreműködői szerződés is a kórház intézeti gyógyszertárának és vényt elfogadó gyógyszertárának működtetésre, valamint az egészségügyi intézmény gyógyszerellátásának biztosítására.

A kórház 2008-ban nem teljesítette a fizetési kötelezettségét, és végül több százmillió forint tartozást halmozott fel a vállalkozással szemben. A kft. ügyvezetője szerette volna eladni a követelését, ezt 2008 szeptemberében a kórház vezetőjének is felvetette. Ő azonban közölte: csak akkor hajlandó aláírni a lejárt számlák esedékességének átütemezéséről szóló megállapodásokat és az engedményezési értesítéseken lévő nyilatkozatokat, ha a cég jutalékot fizet neki.

A kórház és a kft. 2008 szeptembere és novembere között három alkalommal kötött megállapodást 73, több mint 600 millió forint értékű számla fizetési határidejének átütemezéséről, a vállalkozás és a bevont bank pedig követelésvásárlási szerződést kötött a számlákra.

A szóvivő közölte: a kórházvezető október és december között 15,5 millió forintot vett át az iratok aláírásáért.

A kft. képviselője 2009 februárjában tett bejelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál.
Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik