Nagyvilág

Börtönt kaphat a „Szeretem Izraelt” üzenet lájkolásáért

Lázadás vádjával vizsgálat folyik egy 17 éves malajziai diák ellen, akár három év börtönnel is sújthatják a palesztinokkal kapcsolatos izraeli politikát hevesen bíráló muzulmán országban.

A fiú egy izraeli zászlót ábrázoló, Szeretem Izraelt feliratú képet lájkolt – közölte Abdul Rahim Hanafi, Penang szövetségi állam rendőrfőnöke, ahol a fiú él – jelentette a malajziai média szerdán.

A diák ellen vizsgálat indult, aki állítása szerint véletlenül lájkolta az üzenetet. A rendőrség nyomozást indított a diákhoz intézett halálos fenyegetések ügyében is.

Penang állam oktatási vezetője, Osman Hussain közölte: igyekszik az ügyet békésen, a rendőrség mellőzésével megoldani, a részletekre azonban nem tért ki.

Az eset élénk visszhangot váltott ki a közösségi portálon. “Eszerint a kitekert logika szerint minden Facebook-felhasználó malajziai lázadó, hiszen azt egy zsidó hozta létre” – írta az egyik netező a Malaysiakini hírportál által közzétett kommentjében.

A délkelet-ázsiai ország nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. A zsidó állam politikája heves bírálatokat vált ki a malajziai  muzulmánok között, különösen a gázai hadművelet óta, amelyben egy hónap alatt közel 2000 palesztin és 67 izraeli halt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik