Közélet

Meghalt az alaszkai rém, 17 nő gyilkosa

Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő sorozatgyilkos 17 nőt ölt meg és 30 másikat megerőszakolt az alaszkai építkezési láz idején, az 1970-es években, amikor kéjnők és sztriptíztáncosnők serege követte az építőmunkásokat a távoli északra.

A romló egészségi állapotú 75 éves Robert Hansen csütörtökön halt meg egy kórházban, miután előzőleg írásban kérte, hogy adott esetben ne próbálják újraéleszteni – közölte az alaszkai büntetésvégrehajtás szóvivője.

Hansent 1984-ban ítélték 461 év szabadságvesztésre, miután bevallotta 17 nő megölését és harminc másik megerőszakolását. A büntetést négy gyilkosságért kapta egy olyan vádalku részeként, amelynek eredményeként elkerülhető volt, hogy 17-szer kelljen bíróság elé állnia.

A kettős életet élő, egy kis belvárosi pékséget üzemeltető családapa 12 év alatt, az 1970-es évek építkezési láza idején ölte meg a 17 nőt, többségében prostituáltat és sztriptíztáncosnőt. Eleinte bármely nő áldozatává válhatott, aki a szeme elé került, később azonban az örömlányokra és a táncosnőkre vadászott, mivel rájött, hogy ők nehezebben lenyomozhatók, és az ő hiányuk kevésbé tűnik fel.  

Az 1300 kilométeres nagy alaszkai olajvezeték lefektetése idején, az 1970-es években kéjnők, vetkőzőnők, stricik, csalók, drogdílerek serege követte az építőmunkásokat Anchorage-ba, Alaszka legnagyobb városába. Ebben az időben nem keltett feltűnést, ha valaki váratlanul eltűnt.

Hansen a nőket elrabolta, majd autóján vagy magánrepülőgépén elhagyatott helyre vitte. Olykor megerőszakolta, majd visszavitte őket Anchorage-ba, megtiltva nekik, hogy értesítsék a hatóságokat. Más esetekben elengedte a nőket a vadonban, majd puskájával vadászott rájuk. Tizenhét áldozata közül 12-nek a holttestét találták meg.

A hentespékként emlegetett sorozatgyilkos történetéből mozifilm is készült 2013-ban The Frozen Ground címmel, Nicholas Cage-dzsel a főnyomozó és John Cusackkel a tettes szerepében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik