Élet-Stílus

A pszichopatákra utaló 10 gyanús jel

Nem minden leendő sorozatgyilkosnál fordulnak elő együttesen, és természetesen nem mindenki sorozatgyilkos, akire ezek közül igaz valamelyik. Mégis, intő jelek lehetnek.

James Fallon (pszichiáter, neurobiológus, anatómus) a pszichopaták agyi sajátosságait kutatja. Vizsgálatai során a sorozatgyilkosok agyműködését hasonlítja össze egészséges emberekével, többek között a családtagjaiéval, és a sajátjával. Fallon egy napon megdöbbentő felfedezést tett: pusztán biológiai adottságai figyelembe véve neki magának is pszichopata sorozatgyilkosnak kellene lennie. A történetet regényszerű „A pszichopata belül – egy agykutató személyes utazása az agy sötét részére” című 2013-ban megjelent könyvében meséli el.

Bár egy átlagember nem lát bele úgy sem a mások, sem a saját fejébe, mint egy tudós a hipermodern műszereivel, felfigyelhet néhány szociális jelenségre, amelyek egy pszichopata személyiség kialakulásához vezethetnek. Persze nem mindenkiből lesz sorozatgyilkos, akire illenek ezek a jellemzők, de biztos, hogy nagyobb esélye van rá.

Alkohol- és droghasználat a családban

Az FBI statisztikái szerint a sorozatgyilkosok több mint 70%-ának otthonában adódtak problémák a szülei szerhasználatából gyermekkorában. Ugyanakkor igen kevés azon sorozatgyilkosok száma, akik maguk is alkohol- vagy drogfüggők.

 

Lelki terror gyermekkorban

Nem váratlan az a megállapítás, hogy a legtöbb sorozatgyilkost bántalmazták gyermekkorában, és az interjúk, beszélgetések alapján az érzelmi terror volt a leggyakoribb a bántalmazás formái közül. Gyakran megalázták őket, vagy egész egyszerűen csak nem foglalkoztak velük. Ez utóbbi azért lehet különösen káros, mert hosszú távon szinte minden érzelmet kiölni a gyermekből – az empátiára való hajlammal együtt. Talán ehhez kapcsolódik az is, hogy a legtöbb sorozatgyilkos kudarcot vall a munkahelyein és ritkán képes sikeres párkapcsolatban élni.

 

Szexuális agresszió gyermekkorban

Az elérhető kutatások – és a józanész – szerint, ha egy egyén erőszakos szexuális események tanújává vagy résztvevőjévé válik gyermekkorában, különösen rossz hatással lesz a lelki fejlődésére. Több későbbi sorozatgyilkost büntettek meg úgy gyermekkorukban, hogy lánynak kellett öltözniük, vagy éppen szemtanúi voltak a családtagok közti erőszakos közösüléseknek. A gyermekkori szexuális trauma elszigetelődéshez és tanulási nehézségekhez vezet (a sorozatgyilkosok 46%-a nem érettségizik le), illetve dühkezelési problémákat is eredményezhet.

 

Ágybavizelés

A kutatók szerint a sorozatgyilkosok több mint fele vizelt be éjszakánként – s ez főleg akkor eredményezhet kontrollálhatatlan dühöt, ha a szülők vagy más személyek emiatt kigúnyolják vagy megbüntetik.

 

Egyedül és magányosan nő fel

A leendő sorozatgyilkosok általában rosszul működő családokban nőnek fel, ahol a családtagok nem jönnek ki egymással, sokat költöznek, és a gyermek előbb-utóbb szinte mindig gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél köt ki. Emiatt az így felnövő gyermekek képtelenek lesznek értelmes kapcsolatok kialakítására, nem tanulják meg a mások iránti bizalmat és magányosan élnek.

 

Nyugtalanító fantáziálgatások

A sorozatgyilkosok már gyermekként is gyakran fantáziálnak irányításról és agresszióról. Sőt, a megkérdezett bűnözők nem tudtak visszaemlékezni olyan esetre, amikor valami pozitív dologról ábrándoztak volna. Sokan azt képzelték el, ahogy megcsonkítják magukat, levágják a nemi szervüket. Mások újra és újra lejátszották magukban az őket ért traumákat – azzal a különbséggel, hogy ezúttal az elkövető szerepébe helyezkedtek. Ezekről általában nem beszélnek, de egyre többször gondolnak a megvalósításukra. Mielőtt a sorozatgyilkos először öl, az ábrándozások rendszerint a gyilkosság témája köré csoportosulnak.

 

Gyakori önkielégítés

A legtöbb sorozatgyilkos kerüli a bulikat és egyéb társas eseményeket tinédzser korában, és a kamaszoknál megszokott szexuális kísérletezés helyett inkább maszturbál.

 

Voyeurizmus és fetisizmus

Sok sorozatgyilkos válik kukkolóvá vagy fetisisztává már egészen fiatal korban. Mivel a megkötözés, alá-fölérendeltségi játék, kínzás a legtöbb fetisizmus velejárója, nem meglepő, hogy sokszor ez az első lépés a gyilkolás felé.

 

Az állatokon éli ki a fantáziáit

A sorozatgyilkosok 99%-a vallotta be, hogy eleinte állatokat gyilkoltak, és csak azután következtek az emberek. A sorozatgyilkosok számára ez egyrészt hatalmas örömet jelent, másrészt így tökéletesítik a gyilkolás művészetét.

 

Fizikai sérülések

A születés közben, balesetben vagy szándékos verés által szerzett fejsérülésekben megsérülhet a limbikus agy, a hypotalamus vagy a temporális lebenyek, ami spontán agressziót eredményezhet. A sorozatgyilkosok mintegy hetven százaléka számolt be ilyen mértékű fejsérülésről, amit gyermekként vagy tinédzserként szenvedtek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik