Közélet

Fehérvárról Pécsre buszozott egy négyéves

Szombaton délután a székesfehérvári buszpályaudvaron tűnt el egy négyéves kisfiú, akit aztán Pécsen találtak meg – írja a Blikk.

A Fejér megyei főkapitányság szóvivőjének késő esti bejelentése szerint a pécsi buszpályaudvaron megtalálták este 9 körül a kisfiút, aki valószínűleg felszállt a pécsi buszra, de ez senkinek sem tűnt fel. Szülei még szombat éjjel elindultak érte Fehérvárról, hogy hazavigyék – derül ki a Blikkből.

Korábban megírtuk, hogy szombaton Székesfehérváron 17 óra 30 perckor a Piac téren lévő buszpályaudvaron családja mellől tűnt el egy négyéves kisfiú. Milán eltűnésekor világoskék farmert, fehér alapon színes csíkos póló viselt. A 4 éves gyermek 112 centi magas, 25 kiló súlyú, kék szemű, szőke rövid hajú.

Hogy tűnnek el a gyerekek?

2011-ben a rendőrség 14 000 gyerek után indított keresést, azaz naponta 38 gyerek tűnik el. Ebből egy évvel később még 67 esetben élt az “eltűnt” státusz.

A gyerekek 85%-a intézetből szökött meg. Ők könnyen a drogkereskedelem, prostitúció áldozatai lehetnek.

A maradék 15% sokszor nem bűncselekmény által kerül el otthonról, hanem önként lép meg.

A családból való szökés okai lehetnek: túlzott szülői szigor, fojtó otthoni légkör. Ilyenkor a gyerek sokszor csak a barátokhoz megy anélkül, hogy ezt otthon elmondaná.

Sokszor szöknek el gyerekek figyelemfelkeltésből, és a verés, fizikai erőszak elől is.

Klasszikus, filmekből ismert gyerekrablás nagyon régóta nem történt, de a prostitúcióra kényszerítés céljával több fiatal lány is eltűnt a közelmúltban.

Az elhanyagolt gyerekek elszökése figyelemfelhívó jel, amit csak a gyámhivatal és a gyerekvédelem segítségével lehet megoldani, de pl. a szigetszentmiklósi horror eset után nem könnyű megbízni a hatékonyságukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik