Közélet

Halálos baktérium támadta meg a kukoricásban dolgozókat

Összesen hét ember került kórházba, közülük hárman még mindig orvosi megfigyelés alatt állnak, mivel szívüket támadta meg a fertőzés - számolt be a szoljon.hu.

Kukoricaföldön dolgozó, a növényt címerező munkások betegedtek meg az elmúlt héten Tiszaburán és Tiszaszőlősön, hányinger, hasmenés és magas láz miatt heten kerültek kórházba – írta szerdai számában az Új Néplap. Az egyik beteg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapnak elmondta, az orvosok azt mondták nekik, hogy feltehetően leptospirózissal fertőződtek meg.

A szoljon.hu információi szerint heten kerültek kórházba, három ember még mindig orvosi megfigyelés alatt ál, mert a szívét is megtámadta a betegség.

Sinkó Káli Róbert megyei tiszti főorvos az újságnak elmondta: jelenleg két embert Karcagon, hármat Debrecenben tartanak megfigyelés alatt leptospirózis gyanújával. Ez egy bakteriális fertőzés, amelyet rágcsálók és kutyák terjeszthetnek olyan vizes helyeken, ahol az emberek mezítláb járnak, és horzsolásos, sebes lábukon keresztül a kórokozó bejut a szervezetükbe.

Hozzátette, hogy a betegségre jellemző a hirtelen kezdődő magas láz, borzongás, hidegrázás, izom-, izületi fájdalmak csatlakozhatnak a kezdeti tünetekhez. A kötőhártya vérbő, ritkán foltos kiütés, úgynevezett erythema jelenik meg testszerte, ami csupán egy-két napig tart. Attól függően, milyen típusáról van szó vese-, máj- és szívelégtelenséget is okozhat, amely súlyos esetben a betegek elhalálozásához is vezethet. Hangsúlyozta, hogy jelen esetben erről szó sincs.

Van, amikor a vegyszer a ludas

A francia Vigyázat, ehető – a francia bioforradalom című dokumentumfilm a túlzott vegyszerhasználatra hívja fel a figyelmet. Sok francia földműves betegedett meg a veszélyes vegyi anyagokkal érintkezve, íme egy beszélgetés a film rendezőjével:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik