Tudomány

Oltás helyett fertőzés?

Ughy Márton
Ughy Márton

2014. 07. 16. 07:09

Baktériummal vernék vissza az influenzavírus támadását.
Korábban a témában:

Bár az influenza önmagában sem leányálom, az igazán halálos veszélyt az jelenti, ha a megbetegedést másodlagos fertőzés követi. Az amerikai Wistar Intézet tudósai azonban arra jutottak, hogy ha felcseréljük a fertőzések sorrendjét, az felér egy influenza elleni védőoltással.

Kísérleteik során a tudósok az egerek egy részét először influenzával fertőzték meg, majd pneumococcus baktériumokkal, míg a szerencsésebb állatokat épp fordítva betegítették meg. Míg az előbbi csoport súlyos tüdőgyulladástól szenvedett, az utóbbiak – bár az influenzafertőzést nem úszták meg, de – nem mutatták a betegség jeleit, könnyűszerrel visszaverték a vírus támadását.

A tudósok egyébként azt is egyértelműen ki tudták mutatni, hogy ezt a védelmet épp a pneumococcus baktérium fertőzőképességéért felelős pneumolizin nevű vegyület biztosította. Arra azonban még nem jöttek rá, hogy miért és hogyan.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.