Élet-Stílus

Hangyáknak köszönhetően lehetnek új antibiotikumaink

Legyőzhetővé válhatnak az újabban megerősödött bakteriális fertőzések a szorgos ízeltlábúaknak köszönhetően.

A Daily Mail brit napilap értesülései szerint a University of East Anglia kutatói felfedezték, hogy az úgynevezett levélvágó hangyák olyan természetes antibiotikumot termelnek, amelyek segíthetnek a meglévő gyógyszerekkel szemben ellenállóvá vált baktériumok legyőzésében.

“Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia globális fenyegetést jelent” – magyarázta Dr. Matthew Hutchings kutató. “Még olyan gyakori fertőzések is ismét halálossá válhatnak, amelyekre már évtizedek óta létezik ellenszer. A kutatásunkat az ezzel kapcsolatos aggodalom hívta életre. Reméljük, hogy a levélvágó hangyák segítenek a rezisztencia leküzdésében és segítségükkel létre jöhet a gyógyszerek egy új generációja.”


Kép forrása: Thinkstock 

A kutatók egy gombafajtát vizsgálnak, amelyet a hangyák előszeretettel fogyasztanak. Dr. Hutchings szerint a Dél- és Közép-Amerika térségében honos levélvágó hangyák ezt a fajta antibiotikumot már 50 millió éve termelik. A dolgozó hangyák a testükből kiválasztott vegyületek segítségével biztosítják, hogy a táplálékul szolgáló gombákat nem pusztítják el a helyükre pályázó egyéb gombafajok.

A hangyák megkeresik azokat a gombákat, amelyeket nem szeretnek fogyasztani, majd a testük alsó felületén kiválasztják a speciális antibiotikumokat és ezzel bevonják a rossz gombákat. Ezek után eltávolítják a rossz gombákat és elássák őket, hogy a kedvenc csemegéjük életterét ne fenyegessék más fajok. Ebben az a különleges, hogy a hangyák az antibiotikumok többféle kombinációját alkalmazzák, hogy megakadályozzák a rezisztencia kialakulását. Hasonló módszerrel lassíthatjuk az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok megjelenését.”

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik