Tudomány

Légiósbetegség az ablakmosó folyadékból

Békésen autózva, egy könnyed kézmozdulattal szélvédőmosót fröccsentve az üvegre eszébe jutott már valaha, hogy Legionella baktériumok milliárdjait szabadíthatja magára?

Két amerikai doktorandusz tesztelte a baktériumok életesélyeit különböző gyártmányú ablakmosó folyadékokban. Az eredmény márkától független volt: a Legionella baktérium koncentráció növekedett, majd a szaporulat egy évnél valamivel hosszabb ideig stabil is maradt – olvasható a National Geographicon.

Iskolabuszok ablakmosó-folyadékait is vizsgálták, és baktérium a minták 75 százalékában képes volt szaporodni. „Ez az első tanulmány, amelyik kimutatta a Legionella baktériumok magas szintű jelenlétét az autómosó-folyadékokban és eredményeink azt sugallják, hogy az autókban is jelen vannak” – mondta David Schwake mikrobiológus.

A Legionella pneumophila egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus, 25-45 Celsius fokos hőmérsékleten érzi jól magát. Széles körben előfordul, veszélyt akkor okoz, ha az ember a vizet apró páracseppek formájában belélegzi. Ilyenkor a kórokozó fennakad a felső légutakon, és olyan tüneteket okoznak, amelyek elsőre nem különböznek az influenzáétól.

Alig egy éve okozott pánikot Németországban:

Ha viszont a baktériumok a tüdőbe jutnak, az influenza jellegű tüneteket követően az ember ellenállóképességétől függően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben akár halált is okozhatnak. Az emberek többsége ki van téve támadásuknak, mégsem okoznak mindenkinél megbetegedést. Egyeseknél viszont a tüdőgyulladás komoly formáját idézik elő, magát a legionárius betegséget.

A legionárius betegség vagy légiós láz elnevezés 1976-ból származik, amikor egy Philadelphiában tartott légiós veterán gyűlés után tömeges tüdőgyulladás tört ki. Több mint 30-an meghaltak, az eset nagy figyelmet kapott a média részéről is. A fertőzöttek körében a halálozási arány 5-30 százalék közé tehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik