Közélet

A rendőrség is a hőségre figyelmeztet

Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata arra figyelmeztet, hogy a tartós hőhullám megviseli az emberi szervezetet. “Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni”, a szokatlanul nagy meleg sokszor okoz balesetet, mert a járművezetők ilyenkor kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori a lobbanékony, kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

A nem légkondicionált autók vezetői sokszor nyitott ablakkal, a sebesség fokozásával próbálnak a hőség ellen „védekezni”, ami nem szabálysértő, de a nyitott ablak is fokozza a balesetveszélyt. Hőségben a gyalogosok bágyadtabbak, kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A tartós melegben jelentősen megnő a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki.

A közlekedők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidőben is jelentkezik. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak – figyelmeztet a rendőrség, amely szerint a balesetek megelőzéséhez nemcsak a közlekedési szabályokat kell betartani, hanem alkalmazkodni kell a megváltozott időjárási viszonyokhoz is. Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé.

“Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést. Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban! Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot! A napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztessék ki”.

A kommunikációs szolgálat felhívja a figyelmet az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság speciális szóróanyagára. Az „Autópálya kisokos” a sztrádákon közlekedőknek foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, különös tekintettel a nyári időszakra. A kiadvány nemcsak az érvényes sebességhatárokat, főbb közlekedési szabályokat tartalmazza, hanem felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, a nyári (kánikulai) közlekedés sajátosságaira is. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik