Belföld

Durvul a kánikula – itt az újabb figyelmeztetés

Vasárnapra hét, hétfőre tizenöt megyére adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat a tartós hőség miatt.

Vasárnapra hét megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a tartós hőség miatt. Az éjfélig szóló előrejelzés szerint miközben a napi középhőmérséklet az ország keleti és középső részén tartósan 25 °C felett alakulhat, délutántól helyenként kialakulhat zivatar is. Északon és keleten lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés. Gyenge marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. A hőmérséklet napközben 29 és 33 fok között alakul, késő este 23 és fok között valószínű.

Az ország jelentős részén az UV-B sugárzás nagyon erős lehet, elérheti a 7,6-os értéket is. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Mindenki fokozottan védekezzen a leégés ellen. Mindenképpen javasolt a vállakat takaró ruházat, szalmakalap, fényvédő krém használata. Aki teheti, délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjon a napon.

Hétfőn a kánikula átterjed a nyugati tájakra is, Vas és Zala kivételével elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hét megyére, miközben érvényben marad a narancssárga előrejelzés is, amely csak Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét nem érinti. A sok napsütés mellett főként északkeleten-keleten fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. A déli szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 34 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik