Közélet

Nem akarnak fizetni a gyilkosság miatt meghurcolt fiúnak

Az édesanyja, Balla Irma meggyilkolásával vádolt, majd 23 hónap börtön után felmentett Schönstein Sándor kártérítését nem kívánja az állam kifizetni – írja a Blikk.

Az ellenkérelemben az államot képviselő igazságügyi tárca elég ellentmondóan fogalmaz, először azt írja, hogy „a rendelkezésére álló adatok alapján” vitatja az igény jogalapját. Majd a következő mondatban már azt állítja, hogy „a jogalap megállapíthatóságának esetére a nem vagyoni kártalanítási igényt eltúlzottnak, a vagyoni követeléseit pedig megalapozatlannak tartja, ezért kéri a bíróságtól a kereset elutasítását, és az alperes (azaz az állam) javára perköltség megállapítását” – tudta meg a Blikk.

A tárca érveit abszurdnak tartja Schönstein Sándor, aki meghökkent azon a mondaton, hogy a tárca szerint jogos volt a letartóztatása, miközben őt az ítélőtábla jogerősen felmentette.

„A Legfelsőbb Bíróság irányelve alapján nem kell bizonyítani, hogy valakit kár ért azért, mert megvonták a szabadságát, ez magától értetődik” – tette hozzá Magyar György ügyvéd.

Balla Irmát még 2007-ben, húsvétkor gyilkolták meg debreceni lakásában, a gyanúsított a fia lett. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Schönsteint 12 év fegyházra ítélte, a másodfok új eljárást rendelt el, végül a férfit jogerősen felmentették.

Miközben Schönstein börtönben ült, egy tolvaj, D. Lajos beismerte, hogy ő gyilkolt, de miután visszavonta vallomását, már nem foglalkoztak vele. Az Országos Rendőr-főkapitányság nemrégiben új nyomozást rendelt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik