Közélet

Csaló autókereskedőt buktatott le a NAV

Külföldről behozott autók forgalmi adatait hamisította meg az autókereskedő, így 16 milliós adókülönbözetet és bírságot kell kifizetniük a vevőknek.

Az autókereskedő úgy tévesztette meg a NAV-ot, hogy a forgalmi engedélyekben meghamisította a valós környezetvédelmi besorolást, illetve a műszaki adatlapokat, így a gépjárművet kevesebb regisztrációs adó terhelte, a kereskedő pedig jóval kedvezőbb áron tudta a külföldről behozott gépjárművet árusítani – közölte a szervezet Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

A keletkezett adókülönbözet és az adóbírság összege több mint 16 millió forint, amelynek megfizetése a hatályos jogszabályok értelmében azt terheli, akinek a nevére az első forgalomba helyezés történik Magyarországon – ismertette a sajtóreferens. Kiss Nóra ugyanakkor megjegyezte, a becsapott vásárlók kártérítési igényüket polgári peres úton érvényesíthetik a csaló autókereskedéssel szemben. Esetenként akár félmillió forintot is követelhetnek.

Az ügyben a pénzügyőrök költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást, egyben feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik