Közélet

Hollywoodi rendező fia volt a kaliforniai tömeggyilkos

A gyanú szerint a 22 éves Elliot Oliver Robertson Rodger követte el a hat áldozatot követelő autós ámokfutást a dél-kaliforniai egyetemi városban, Isla Vistában.

Az ámokfutó egy hollywoodi filmes, Peter Rodger fia volt. Az apát egyebek között egy 2012-es sikerfilm, Az éhezők viadala segédrendezőjeként jegyzik.

Az elmeháborodott diák a gyilkosságokon kívül 13 embernek okozott sérüléseket, kétszer keveredett tűzharcba, mielőtt főbe lőtte magát. A sebesültek közül nyolcat meglőtt, négyet elgázolt, egy ember pedig “ismeretlen eredetű” sérülést szenvedett. A hét kórházba vitt sérült közül kettőnek az állapota súlyos. A gyanúsított három fiatal férfit halálra szurkált a lakásán, majd fekete BMW-jével egy egyetemi leányegyesület klubházához hajtott, ahová eredménytelenül próbált behatolni. A ház előtt agyonlőtt két diáklányt, egy harmadikat több lövéssel megsebesített. Innen egy élelmiszerbolthoz vezetett, ahol egy másik diákkal is végzett. Útközben több gyalogosra rálőtt és két kerékpárost elütött. Később a rendőrökkel folytatott tűzharcban megsebesült, az ámokfutás végén több parkoló autóval ütközött. Az őt üldöző seriff-helyettesek már holtan emelték ki a BMW-ből. A helyi seriff ezt tömeggyilkosságnak nevezte.

A tettes egy 141 oldalas, önéletrajzi és naplószerű elemeket tartalmazó “kiáltványt” hagyott hátra és Megtorlás címmel pénteken feltöltött egy csaknem hétperces videót is a YouTube-ra. Ezekből kiderült: erősen frusztrálta, hogy a nők sohasem vonzódtak hozzá, visszautasították, és hogy még mindig szűz. A videóban azzal fenyegetőzött, hogy bosszút fog állni ezért az emberiségen. A család ügyvédje elmondta, hogy a gyanúsítottnak a YouTube-ra korábban feltöltött videói aggodalommal töltötték el a hozzátartozókat, akik emiatt értesítették a rendőrséget.

A hatóságoknak 2013 júliusa és 2014 áprilisa között háromszor volt dolguk Elliot Rodgerrel. Az első alkalommal azt állította, hogy megtámadták, de a tisztázatlan üggyel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy valójában ő maga lehetett a támadó. Másodszor feljelentést tett egy lakótársa ellen három, összesen 22 dollár értékű gyertya ellopása miatt. Harmadik alkalommal a családja jelezte, hogy aggasztó az állapota, de a kiszálló rendőrök nem láttak okot arra, hogy kényszerintézkedést alkalmazzanak az udvariasan és félénken viselkedő fiú ellen.

Rodgernek három törvényesen vásárolt, 9 milliméteres maroklőfegyvere volt, hozzájuk 410 lőszer. Brown sheriff szerint a pisztolyok megvételének alkalmával elvégzett háttérellenőrzés egyszer sem állapított meg kizáró okot nála. Isla Vista lakói között sok az olyan fiatal, aki a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i részlegén diákja. A tanintézmény elnöke, Janet Napolitano, az Obama-kormány volt belbiztonsági minisztere közölte: a halálos áldozatok közül hárman az egyetem diákjai voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik