Közélet

Elege lett a rendőri zaklatásból a roma családfőnek

Panasszal élt a hajdúszoboszlói rendőrkapitányságon egy Erdélyből Magyarországra települt roma család feje, László, amiért véleménye szerint az egyik helyi rendőr „kipécézte" magának az elmúlt években – olvasható a Roma Sajtóközpont Hír24-nek küldött közleményében.

A férfi az elmúlt két évben többször – körülbelül 70-80 alkalommal – kapott tízezer forintos büntetéseket az egyenruhástól különböző szabálysértések miatt. Ezek összege – számítása szerint – eléri az egymillió forintot.

László azt állítja, a rendőr folyton figyelte őt bármerre is járt. Volt, hogy napjában többször is megállította ellenőrizni. Voltak persze jogosan kiérdemelt bírságok is – ismerte be –, mint a biztonsági öv be nem kötése vagy az irányjelző nem megfelelő használata a helyi nagyáruház parkolójában. De voltak már-már zaklatásnak tűnő esetek is: például a saját ház előtti gyepen parkolás büntetése. “Ma már Lászlóé az egyik legfelszereltebb jármű a vidéken: az izzókészlet alap, de még tűzoltó készüléket is találunk a csomagtartójában” – olvasható a közleményben.

Nemcsak a családfőt büntették a rendőrök Hajdúszoboszlón, hanem a rokonokat is. László édesapja egy megörökölt postás kerékpárért kapja a szabálysértési büntetéseket. Érkezett neki már olyan értesítő is, hogy csomagoljon, mert másnap börtönbe kell vonulnia, amiért illegálisan szállította haza kerékpárján az újonnan vett kukát. A nagynéni pedig nem a zebrát használta gyalogos átkelésre, és a rendőrök tetten érték. Ám még a látóhatáron sincs zebra ott, ahol az asszony szeretett volna átkelni – fogalmaznak.

„Feleselésért könnyen duplázódik a tarifa, így Lászlóék családjában a rákérdezés nélküli büntetéselfogadás lett a túlélési stratégia” – írja a sajtóközpont.

Lászlóék 15 éve költöztek Magyarországra Sepsiszentgyörgyből. Vállalkozók, kereskedelemmel foglalkoznak. Kislányuk a helyi általános iskolába jár, jó tanuló. Elmondásuk szerint megbecsülik őket a településen, haragosuk nincs, sőt, nincs egy olyan este, hogy ne hívná át őket valamelyik szomszéd vendégelni. Bűncselekményt sose követtek el, ezért érthetetlen számukra a folyamatos rendőri jelenlét.

A Roma Sajtóközpont megkereste az üggyel kapcsolatban a Hajdú-Bihar megyei kapitányságot, de az – személyes adat védelmére hivatkozva – a konkrét esetről nem adott pontos felvilágosítást. Azt megtudták, hogy tavaly összesen 566 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök Hajdúszoboszlón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik