Közélet

Kamerát szereltek rendőreikre az angolok

A londoni rendőrség, egyelőre tesztjelleggel, ötszáz testkamerát osztott szét egyenruhásai között, amelyek tíz londoni kerületben rögzítenek minden intézkedést.

A hatóság minden esetben egy hónapig tárolja a felvételeket, kivéve, ha azok bizonyítékként szolgálnak. A fegyveres rendőrök kiképzésük idején is használják majd a kamerákat – írja a bbc.com.

A híroldal által készített videóriportban többen beszélnek az eddigi tapasztalatokról. Egy ilyen testkamera segítségével már tíz évre is sikerült  börtönbe küldeni egy elkövetőt.

Ugyan világos statisztikák nincsenek arról, hogy az új technológia mennyire hatékony, de a rendőrök szerint meggyorsítja a munkájukat, és segíthet őket megóvni attól, hogy költséges bírósági ügyekbe keveredjenek. Mindemellett a kamerák bevezetése óta kevesebb panasz érkezik a rendőri fellépésekkel kapcsolatosan.

“A kamerák természetesen nem helyettesítik az ügyészi munkát, azok csupán független, hozzáadott bizonyítékként szolgálnak, amelyek a bíróságnak bemutathatók”- mondta el Craig Pearson a londoni rendőrségtől.

Ugyanakkor vannak fenntartások azzal kapcsolatban, hogy az intézkedő rendőrök, ha úgy látják jónak, bármikor leállíthatják a felvételt.

Nick Pickles, a Big Brother Watch munkatársa azt mondja, valóban van arra lehetőség, hogy a rendőrök a számukra nem kívánatos helyzetekben elmulasszanak rögzíteni fontos momentumokat. Joggal okozna felháborodást, ha egy ilyen drága technológiát a hatóságok nem megfelelően használnak – tette hozzá.

A rendőrség tervei szerint csak Londonban 10-20 ezer testkamerát fognak használni; egész Angliában pedig még ettől is többet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik