Belföld

Új traffipaxok lesik az autósokat

Pár hónap múlva állhatnak munkába az új mérőeszközök, melyeket a z e-útdíj rendszert is megvalósító két magyar cég fejleszthet és szállíthat le, nettó 720 millió forintért.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) mobil traffipaxok gyártására és szállítására kiírt közbeszerzését az a magyar cégekből álló konzorcium nyerte meg, amely kifejlesztette a használattal arányos elektronikus útdíjrendszert (Hu-Go).

Az ARH Informatikai Zrt. és i-Cell Mobilsoft Zrt. összesen 160 darab mobil, “komplex közlekedési ellenőrzési pontot” (KKEP) tervez, gyárt és helyez üzembe a kapcsolódó oktatással együtt a rendőrség számára nettó 720 millió forintért – írja az ORFK hirdetményére hivatkozva a napi.hu. Az eszközökkel pár hónap múlva már ellenőrizhetik az autósokat országszerte az utakon.

Nemcsak mérnek

Az ORFK korábban azt közölte az MTI-vel, hogy az újfajta traffipaxok tudása jóval túlmutat a sebességellenőrzésen, hiszen képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból az automatikus rendszámfelismeréssel. Emellett alkalmasak arra, hogy videofelvétellel számos, menet közben elkövetett jogsértést rögzítsenek, mint például a szabálytalan sávváltást, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson való áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését, a biztonsági öv használatának elmulasztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik