Közélet

Elölről kezdik a Rezesova-ügyet?

A vádhatóság úgy látja, hogy az ítéletben súlyos hibák vannak, ezért a hvg.hu birtokába került indítvány szerint teljesen új eljárást indítanának.

Helyezze hatályon kívül az ítéletet, és utasítsa új eljárásra az elsőfokú bíróságot – ezt javasolja a Pest Megyei Főügyészség a Rezesova-ügyben másodfokon döntést hozó Budapest Környéki Törvényszéknek, írja a hvg.hu.

A lap birtokába került az ügyészségi fellebbezés módosított indoklása, ami szerint nem azért harcolnának másodfokon, hogy súlyosabb büntetést kapjon a halálos közúti balesetet okozó szlovák Eva Rezesova, hanem inkább teljesen új elsőfokú eljárást javasol a vádhatóság.

Az ügyészség ugyanis olyan súlyos hibákat talált a novemberi ítéletben, hogy szerintük a legjobb lenne, ha a másodfokú bíróság új elsőfokú eljárást rendelne el. Az ügyészségi indoklás szerint a Fülöp Ágnes által vezetett bíróság több ponton rosszul döntött novemberben.

Elfogultság miatt kizárnák az ügyből a védelem vitatott műszaki szakértőjét, Melegh Gábort, de újra elővennék azt a tanút is, aki szerint Rezesova már az ütközés előtt is kakaskodott terepjárójával.

A szakértő egyébként tavaly decemberben úgy nyilatkozott, hogy ha újra dönthetne, nem vállalná el az ügyet.

A vádhatóság nem ért egyet azzal sem, hogy Rezesova a rá kiszabott 6 évet fogházban töltse le. Mint írják, a börtönnél enyhébb végrehajtási fokozatot nem lehetett volna elrendelni a bűncselekmény „tárgyi súlya” miatt, hiszen négy ember vesztette életét a karambolban.

A Budapest Környéki Törvényszék május 5-én kezdi másodfokon tárgyalni az ügyet.

Az ittasan vezető Rezesova 2012. augusztus 21-én hajnalban ütközött neki az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán egy Fiatnak, amelyben négyen meghaltak.

Olvasói sztorik