Közélet

Simon-ügy: az Auchan pert fontolgat a Magyar Nemzet ellen

Az áruházlánc szerint indokolatlanul keverték bele őket az ingatlanmutyiról szóló anyagba, és nem igaz, hogy a "kármentesítési" pénz egy része különböző alapítványokhoz és egyesületekhez is vándorolt.

Az Auchan úgy véli, hogy a Magyar Nemzet szerdai, Simon-üggyel kapcsolatos cikkében vállalatuk hírnevét “súlyosan sértő, hamis állításokat” fogalmaztak meg, emiatt megfontolják, hogy jogi lépéseket tegyen “mindazon médiumokkal szemben, akik tényként publikálják a hamis állításokat”.

Alapítványokról és egyesületekről írtak

A Magyar Nemzet egyebek mellett azt írta, hogy egy XVIII. kerületi ingatlanügyletből származik a Simon Gáborhoz köthető külföldi és magyar bankszámlákon fellelt pénzösszegek egy része. A lap szerint 2001-ben az akkor még szocialista vezetésű XVIII. kerület 40 millió forintért adott el egy földterületet az Auchan Magyarország Kft. egyik érdekeltségének. Az ingatlanon pakuratavak voltak, a területet kármentesíteni kellett. Bár a munkára az önkormányzat 100 millió forintért szerződött egy vállalkozóval, később elállt a megállapodástól, és az Auchan leánycégével szerződött 950 millió forintra. A Magyar Nemzet a lefoglalt iratokra hivatkozva azt írta: a 950 millió forintos “kármentesítési” pénz egy része az Auchantól a Szociál Fókusz Kht.-n és az R&S 2002 Consulting Kft.-n keresztül különböző alapítványokhoz és egyesületekhez is vándorolt.

Az Auchan közleménye szerint a cikkben megfogalmazottak nem fedik a valóságot. A Magyar Nemzet újságírója nem kereste meg vállalatukat állításainak ellenőrzése céljából, – mint fogalmaztak – “minden szakmai alapszabályt megszegve, tényként publikálta elképzelését”.

Cáfolják a csúszópénzeket

A valóság az, hogy a XVIII. kerületi, “korábban Budapest legszennyezettebb területeként ismert” pakura-tavak területet az Auchan azzal a kötelezettséggel vásárolta meg, hogy a területet saját költségén kármentesíti. Az Auchan a vállalt kármentesítést a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a főváros, és a Környezetvédelmi Felügyelőség szigorú és folyamatos ellenőrzése alatt 2006-ban fejezte be.

A kármentesítésnek az Auchan mintegy 1,5 milliárd forint ráfordítással, szakértő fővállalkozó bevonásával, az illetékes hatóság által készített jelentés szerint is eleget tett. Az Auchan a teljes összeget a kármentesítésre fordította – hangsúlyozta a cég közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik