Belföld

Feljelenti a Magyar Nemzetet az MSZP

A szocialista párt budapesti, XVIII. kerületi szervezete beperli és feljelenti a lapot, mert szerdán a Simon-ügyben közölteket "rágalomáradatnak" tartják, amely szerintük fideszes megrendelésre készült.

A Magyar Nemzet egyebek mellett azt írta: Mesterházy Attila jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt MSZP-pártelnök tudott Simon Gábor százmillióiról. A cikkben az is szerepel, hogy egy XVIII. kerületi ingatlanügyletből származik a Simon Gáborhoz köthető külföldi és magyar bankszámlákon fellelt pénzösszegek egy része.

Gyurcsány kipakolt

Sajátos feltáró vallomást tett a DK elnöke

Minderre reagálva az MSZP XVIII. kerületi szervezete közleményében felidézte, hogy az 1990-es években Budapest legnagyobb környezetszennyezése a XVIII. kerületi úgynevezett pakuratavak területén volt. A terület kármentesítésére az állam 600 millió forintot adott Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának, ám ezt a pénzt az első Orbán-kormány elvonta – írták.

A kerület beperelte az Orbán-kormány illetékes minisztériumát, és a pert meg is nyerte, ám a kármentesítés évekre leállt. Ez idő alatt a pakuraszennyezés átterjedt a kertvárosi családi házas övezetre is, megmérgezve annak is a talaját – tették hozzá.
Közleményükben tudatták: 2001-ben az önkormányzat a további szennyezés megelőzése érdekében azonnali lépéseket akart tenni, ezért pályázatot írt ki a terület hasznosítására és kármentesítésére. A nyílt pályázatot az Auchan nyerte, az áruházlánc 40 millió forintért megvásárolhatta a súlyosan szennyezett területet, azzal a kikötéssel, hogy a teljes kármentesítést és rekultivációt a saját költségén végzi el.

A környezetvédelmi felügyelőség által készített jelentés szerint a terület kármentesítésének teljes költsége meghaladta a másfél milliárd forintot – szerepel a közleményben, hozzátéve: ezt az összeget az Auchan teljes egészében saját forrásból fedezte, a kerületnek semmi köze nem volt a munkák finanszírozásához.

Az MSZP XVIII. kerületi szervezete közölte: nemcsak a Magyar Nemzetet, hanem mindazokat a sajtótermékeket beperlik és feljelentik, amelyek a napilap által “szerdán közzétett hazugságokat tényként közlik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik