Közélet

Halálba tüsszögte magát egy tini

Agyvérzést kapott egy tüsszentő rohamtól, napokig küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni.

Szörnyű fejfájásra panaszkodott a tizenhét éves Liam Andrews az édesanyjának az angilai Stockton-on-Tees-ben. Az egyébként teljesen egészséges fiú azt mondta, nem tudja, mi történik vele, de néhány perce hatszor tüsszentett egymás után, s fájdalmai ez után kezdődtek – írja a Daily Mail.

Liam Andrews (fotó: Facebook)

„Nem gondoltam, hogy bármi komoly baja lehet, paracetamolt akartam adni neki, de hirtelen nagyon rosszul lett” – idézte fel a történteket Suzane Andrews, Liam harmincöt éves édesanyja. „Remegni, és hányni kezdett, a szemei forogtak, a karjait nem bírta mozgatni, a teste pedig annyira forró volt, hogy alig bírtam hozzáérni” – mondta az asszony.

A mentők perceken belül kiértek és kórházba szállították a fiút. Négy napig küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni. Liam Andrews az öccse tizenkettedik születésnapján halt meg. Édesanyja kérésére a kórház alaposan kivizsgálta, hogy mi vezethetett a tragédiához, de minden eredmény azt mutatta, hogy Liam egyébként teljesen egészséges volt. Halála után a máját a hasnyálmirigyét, és a veséit felajánlották transzplantációra, így hat ember életét mentette meg.

Liam családja, édesanyja és öt testvére, kilenc hónappal a tragédia után úgy érzik nagyon büszkék Liamre, amiért egészen fiatalon úgy döntött, hogy ha bármi történne vele, használják fel a szerveit. Az azóta eltelt időben Liam emlékére a család rendszeresen gyűjt adományokat egy down szindrómás gyerekeket segítő alapítvány számára.

A lap leírja azt is, hogy bár a tüsszentés nyomás és feszültség emelkedést okoz az emberi szervezetben, nagyon ritkán fordul elő, hogy valamilyen előzetes probléma, például egy vérrög nélkül is halált okozzon. Liam esete azonban nem példátlan: legutóbb 2009-ben, Cornwallban egy családapa halt meg minden előzetes rendellenesség nélkül, egy tüsszentő roham által kiváltott szívrohamban, és agyvérzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik