Közélet

Lemondott interjú mentette meg az újságíró életét

A kínai újságírónak elvileg rajta kellett volna lennie a tengerbe zuhant malajziai repülőgépen.

„Az újság mentette meg az életem” – írta a Weibo közösségi oldalra Xu Jin, a Yangtze Evening News újságírója, miután lezuhant a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgépe. Az üzleti úton Malajziában tartózkodó újságírónak ugyanis eredetileg azzal a géppel kellett volna Pekingbe repülnie szombaton, egy interjú miatt. Azt azonban egy héttel korábban lemondták, így a férfi egy később induló járattal indult haza Kínába – írta a Shanghai Daily.

Xu elmondása szerint hazaindulása előtt egyik kollégája ébresztette telefonon Kuala Lumpurban, reggel nyolc órakor, amikor már tudni lehetett, hogy a malajziai légitársaság utasszállítója eltűnt a tenger felett. Az újságíró két órával később már a repülőtéren volt, ahol akkor még nem terjedt el a katasztrófa híre. Xu Jin azonnal dolgozni kezdett, de elmondása szerint annyira megviselte, hogy ilyen közel került a halálhoz, hogy angoltudása általános iskolás szintre csökkent, és egyszerű szavak sem jutottak az eszébe. „A kezeim megállíthatatlanul remegtek, és a hideg rázta, annak ellenére, hogy harminc fok volt és kabátot viseltem.”

Az újságíró végül szombat délután repült haza a kínai Nancsing városába.

A malaysia Airlines Boeing 777-200-as típusú gépe 227 utassal – köztük 154 kínai -, és 12 fős személyzettel tartott Kuala Lumpurból Pekingbe, amikor szombat reggel, mintegy két órával a felszállás után megszakadt vele a kapcsolat. A gép akkor a Dél-kínai-tenger felett repült. Egyelőre nem találták meg a roncsait, és továbbra is rejtély, mi történhetett a Boeing 777-essel az eltűnése előtti percekben.

A szerencsekirály

Frane Selak horvát férfi is elég jó kapcsolatokat ápol Fortuna istennővel. Kizuhan egy kisrepülőből, épp bele egy szénakazalba – egyedüliként éli túl a balesetet, amelyben 19 társa hal meg. Ekkor Selak úr buszra száll, a busz a folyóba zuhan, négyen meghalnak, ő túléli. Ez így nem mehet tovább, soha többé tömegközlekedés, Selak úr autót vásárol – felborul, kigyullad, a férfinek a haja szála sem görbül, pontosabban csak a haja ég le. Ezután gyalog folytatja útját – egy busz így is elüti, de megússza sérülések nélkül. Selak úr pontosan tudja, mit kell csinálnia: egy lottózóba megy, kitölti a szelvényt életében először, és telitalálata lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik