Nagyvilág

Még nem tudni, kik szálltak fel lopott útlevéllel az eltűnt gépre

Az eltűnt malajziai utasszállító után kutató egyik vietnami repülőgép észlelt valamit a tengerben, ami a lezuhant Boeing 777-es gép ajtaja lehet - közölték hivatalos forrásból vasárnap. A helyszínre kutatóhajókat küldtek. Közben nyugtalanító kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, miképp juthatott fel két utas lopott útlevelekkel a szerencsétlenül járt gépre.

Az Interpol megerősítette, hogy tudtak az ellopott két útlevélről – amelyet egy osztrák és egy olasz állampolgártól loptak el Thaiföldön -, de azokkal kapcsolatban a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó utasszállító eltűnéséig egyetlen hatóság sem végzett ellenőrzést hatalmas adatbázisukban.

Ronald Noble, a Nemzetközi Bűnügyi Rendőrségi Szervezet (Interpol) főtitkára elmondta, hogy évek óta újra és újra figyelmeztetnek arra, hogy “alig maroknyi ország” végez rendszeres ellenőrzéseket az eltűnt úti okmányokat nyilvántartó globális adatbázisukban. Noble szemrehányást tett a hatóságoknak, hogy “kivárják míg tragédia történik, és csak olyankor hoznak alaposabb biztonsági intézkedéseket a határokon és a repülőtéri beszállókapuknál” – írja az MTI.

Megtalálhatják a gépet

Több mint másfél nappal a malajziai légitársaság MH 370-es járatának eltűnése után az utasszállító gép roncsainak még egyetlen darabját sem találták meg, és továbbra is rejtély, mi történhetett a Boeing 777-essel az eltűnése előtti percekben.

Egy, a kutatásban részt vevő, alacsonyan repülő vietnami gép azonban észrevett egy tárgyat a tengerben, amely a Boeing egyik ajtajának tűnt – közölte vasárnap a Thanh Nien című állami napilap, Vo Van Tuanra, a vietnami hadsereg vezérkari főnökének helyettesére hivatkozva.

A vietnami parti rendőrség két hajóját útnak indították a szóban forgó térségébe, amely Tho Chu szigetétől mintegy 90 kilométerre van, arrafelé, ahol szombaton olajfoltot vettek észre a tengerben. “Ennek a tárgynak a nyomán remélhetően meg fogjuk találni az eltűnt gépet” – nyilatkozta az altábornagy.

Háy György, a Malév volt pilótája úgy nyilatkozott a Hír24 Híradójának, hogy elképzelhető, azért nem érekezett a gépről vészjelzés, mert a pilóták el voltak azzal foglalva, hogy megoldják magát a felmerülő problémát.

Malajziai hivatalos források vasárnap megerősítették: a radarok jelezték, hogy eltűnése előtt a gép visszafordult a Malajzia és Vietnam közötti légtérben. Szakértők ugyanakkor feltételezik, hogy valamilyen rendkívüli, váratlan dolognak – például a géptestet szétszakító robbanásnak – is kellett történnie a teljes utazó magasságban haladó gépen ahhoz, hogy a pilótáknak ne maradjon idejük vészjelzést leadni.

Kik lophatták el az útleveleket?

A terrorcselekmény lehetőségével is számoló malajziai hatóságok közben a biztonsági kamerák felvételei alapján próbálják kideríteni annak a két utasnak a személyazonosságát, akik az ellopott osztrák és olasz útlevéllel szálltak fel a Pekingbe tartó gépre.

A KLM légitársaság Kínában működő forróvonal szolgálatának egyik telefonos operátora vasárnap megerősítette, hogy a szóban forgó – Maraldi, illetve Kozel névvel bejelentkező – két utas szombaton csak oda irányba szóló menetjegyet foglaltatott Pekingből Amszterdamba, ahonnan az előbbi férfi Koppenhágába, míg az utóbbi Frankfurtba akart továbbutazni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik