Közélet

Ásóval verték agyon a rendőrök egy hajléktalan kutyáját (18+)

Úgy gondolták, az eb veszett lehet, mert vörös volt a szeme és megugatta őket, ezért az utcán - gazdája szeme láttára - halálra verték.

A beszámolók, és az esetről készült fényképek tanúsága szerint a hajléktalan férfi kutyáját két rendőr verte agyon egy lapáttal és egy, a hírekben vasvillaként jellemzett eszközzel, a kínai Langzhong városában. Az állatot a nyílt utcán, járókelők, valamint a kutya gazdája előtt ölték meg. Szemtanúk elmondása szerint tíz percen át ütötték a pórázon lévő kutyát, miközben gazdája csendben nézte véressé vert kedvence haláltusáját a járda szélén ülve, végig a kezében szorongatva a póráz végét.

Gazdája szeme láttára verték agyon a rendőrök a hajléktalan férfi kutyáját
Fotó:Weibo

A kedd délután történt esetre nagy felháborodással reagáltak a kínai internetezők, miután az esetről készült fényképek terjedni kezdtek a Weibo nevű közösségi oldalon (ahol már több mint egymillióan nézték meg), és a hét végére a kínai sajtó is felkapta az esetet. A kritikákra válaszul a helyi rendőrség közölte, hogy teljesen szabályosan jártak el, és a kutyát az emberek védelme érdekében verték agyon egy lapáttal az utcán.

A kínai rendőrség magyarázata szerint a kutyának azért kellett elpusztulnia, mert veszett volt. Igaz, erre nem volt semmi komoly bizonyítékuk. A hajléktalan férfihoz már azzal a feltételezéssel vonultak ki, hogy az állat beteg, miután valakitől bejelentést kaptak arról, veszettséggyanús a kutyája, mert vörösek a szemei és agresszívan megugatja az embereket. Miután a kutya a kiérkező rendőröket is megugatta, gazdája pedig nem volt hajlandó válaszolni kérdéseikre, úgy döntöttek, hogy a veszettségellenes szabályok értelmében az ebet el kell altatniuk, agyon kell verniük egy lapáttal. Mindezt az emberek biztonsága érdekében.

A kínai sajtó is felkapta a közfelháborodást okozó esetet
Fotó: LangZhong News Network

A kutyagyilkosságot követő közfelháborodás után a rendőrség közölte, hogy felülvizsgálják a szabályzatot, amely engedélyezi egy ilyen, igencsak barbárnak számító tett végrehajtását. A kutyaölésben részt vett egyik rendőr pedig egy helyi lapnak kijelentette: csak parancsra cselekedett, és rossz érzéssel hajtotta végre az állat agyonverését.

Nem ez volt az első ilyen eset Kínában. Tavaly májusban már beszámoltunk egy felháborító kutyaölésről, amelyet szintén rendőrök követtek el, a közbiztonság érdekében. Azt mondták, embereket támadt meg az utcán, az esetről készült videó azonban mást mutat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik