Közélet

Szemet-szemért: megvakításra ítélték a savazó rémet

Mindkét szemére meg kell vakítani egy iráni férfit, mert savval öntött arcon egy lányt, aki emiatt elvesztette látását.

A „szemet-szemért” elvet szó szerint alkalmazó döntést Irán legfelsőbb bírósága hozta a csak Jamshid néven említett fiatalember ellen, akit még tavaly októberben találtak bűnösnek a lány ellen elkövetett savas támadásban – jelentette egy Franciaországban székelő iráni ellenzéki szervezet (NCRI) a weboldalán. A férfi a vád szerint szándékosan öntött arcon savval egy Shirin nevű lányt, aki mindkét szemére megvakult, valamint a jobb fülét is elvesztette a támadásban.

Az iráni bíróság döntése értelmében Jamshidot mindkét szemére meg kell vakítani büntetésképpen tettéért, valamint le kell vágni jobb fülét, és az orrát. Az NCRI azt nem közölte, hogy a büntetést mikor hajtják végre, és azt sem tudni, hogy a megvakítást egészen pontosan hogyan is fogják megoldani.

Iránban, és több más iszlám jogrendszerrel rendelkező országban is alkalmazzák még az ősi „szemet-szemért, fogat-fogért” elvet az igazságszolgáltatásban. Az iszlám köztársaságban nem számít szokatlannak, hogy kéz- vagy láblevágásra ítélnek embereket. Szaúd-Arábiában pedig pár hete ítéltek egy férfit egy foga kiverésére, mert kiverte anyja egyik fogát, tavaly pedig lebénítással nézett szembe egy fiatalember, aki egy késes támadásban lebénította egyik barátját – a büntetést azonban végül megúszta, miután családja kártérítés fizetett az áldozatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik