Nagyvilág

Szemet szemért: lebénításra ítélték

mekkai zarándokok (mekka, zarándokok, )
mekkai zarándokok (mekka, zarándokok, )

A 14 évesen barátját megkéselő fiatalnak hatvan millió forintnak megfelelő kártérítést kellene fizetnie lebénult áldozatának. Ha nem teszi, őt is teljesen megbénítják.

A szaúd-arábiai Ali Al-Havahirt tíz évvel ezelőtt, 14 éves korában tartóztatták le, miután olyan szerencsétlenül szúrta meg legjobb barátját, hogy áldozata teljesen lebénult. A szigorú iszlám ítélkezést alkalmazó királyság bírósága pedig az ősi szemet-szemért módszert alapján állapította meg büntetését – írta a Saudi Gazette.

A fiatalembernek egymillió rijádos, azaz átszámítva 62 millió forintos kártérítést kellene kifiztenie áldozatának, aki eleinte még ennek kétszeresét kérte, de később csökkentette az összeget. Ali özvegy anyjának azonban nincsen ennyi pénze, ha pedig nem tudják kifizetni az áldozatnak megítélt kártérítést, Alira ugyanaz az a sors vár, mint áldozatára: meg fogják bénítani a testét.

A fiatalember anyja már évek óta keres embereket, akiknek adományaiból ki tudják fizetni a kártérítést, de egyelőre nem gyúlt össze az összeg. Az anya a helyi sajtónak elmondta: nagyon sajnálja fia áldozatát, aki gyermeket sem tud nemzeni sebesülése miatt, és úgy gondolja megérdemli a pénzt, de ők nagyon szegények, és esélye sincs önerőből előteremteni az összeget. Most egy nagylelkű ember segítségére vár.

A Saudi Gazette cikkéből az nem derül ki, hogy mennyi ideje van Alinak arra, hogy kifizesse áldozatát, mielőtt végrehajtanák rajta a szokatlan büntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik