Nagyvilág

800 korrupt bírót büntettek meg

Egyre súlyosabb a helyzet a kínai igazságszolgáltatásban. 122 millió forintnyi pénzt vettek át a megvesztegetettek ítéletek befolyásolására.

Bírók, illetve bírósági alkalmazottak százai buktak le korrupció miatt tavaly Kínában, 42 százalékkal többen, mint egy évvel korábban – számolt be közleményében a kínai legfelsőbb bíróság.

Összesen 829 esetben indult nyomozás és az érintetteket különböző módon felelősségre is vonták, illetve megbüntették. Százötvenhét bírósági hivatalnok találta magát a vádlottak padján, 294-en pártfegyelmit kaptak, 531-en a kormányzati fegyelem megsértése miatt feleltek. A közlemény szerint 683 személy esetében bizonyosodott be, hogy készpénzzel, értékpapírokkal vagy egyéb módon megvesztegették őket. A csúszópénzek összesített értéke elérte a 3,32 millió jüant (122 millió forint).

A kínai legfőbb ügyészség által frissen közzétett adatok szerint tavaly az év első 11 hónapjában 27 236 korrupciós ügyben indítottak eljárást, amelyekben csaknem 37 ezer ember volt érintett országszerte. Közülük 2257-en voltak megyei vagy annál magasabb szintű vezetők, ami több mint 6 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest.

A kínai média rendszeresen beszámol újabb és újabb korrupciós esetekről és az ezekkel kapcsolatos súlyos ítéletekről. A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága több mint egy éve hirdette meg korrupcióellenes kampányát, amelynek során egyaránt le kívánnak csapni a “tigrisekre” és a “legyekre”, vagyis a magas és az alacsonyabb beosztású vezetőkre.

Pekingben hétfőn kezdi meg munkáját a kínai népfront országos bizottsága, majd szerdától a parlament, az Országos Népi Gyűlés ülése. A két ülésszak a kínai belpolitika kiemelkedő eseménye, amelyeken minden bizonnyal szó esik majd a korrupció elleni harc állásáról is. A híradásokban már megjelent, hogy egyes korábbi képviselők az ellenük indított fegyelmi vizsgálatok miatt már nem vesznek részt a parlament munkájában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik