Közélet

Szó szerinti „fogat fogért” ítélet született

Egy anyját megverő férfi egyik fogát kell egy szaúd-arábiai bíróság döntése nyomán kiverni. Azért börtönt és korbácsütéseket is kapott.

A Koránon alapuló iszlám ítélkezést alkalmazó arab ország egyik bírósága szó szerint a „szemet szemért, fogat fogért” elv alapján döntött egy harmincas éveiben járó férfi büntetéséről – írta a Gulf News. A férfit azért sújtották egyik foga kiverésével, mert megverte az anyját egy autóút közben, és közben kiverte a nő egyik fogát. A bíróság döntése szerint pontosan ugyanazt a fogat kell kiverni a férfi szájából, amelyet az anyja is elvesztett, amikor megütötte.

A férfinek ezen felül még öt évet kell börtönben eltöltenie a szülője elleni támadás miatt, valamint 2400, igen, kétezer-négyszáz korbácsütést is kiróttak rá. A korbácsolást nyilvánosan fogják végrehajtani a hatóságok. A férfinak nem egyszerre kell elviselni az összes csapást, a 2400 korbácsütést hatvan napra osztották szét, és alkalmanként negyven ütést kell elviselnie, két korbácsolás közt pedig tíz napnak kell eltelnie.

A döntéssel kapcsolatban a Gulf News megemlítette, hogy Szaúd-Arábiában és más muzulmán országokban is különösen komolyan veszik a gyerekek által a szüleik, főleg az anyjuk ellen elkövetett bűnöket, és felmenőik bántalmazói rendszerint kemény büntetéseket kapnak. Ez azért van, mert az iszlám tanításában a szülők tisztelete rögtön az istennek való engedelmesség után következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik