Közélet

Gyanúsítottként hallgatták ki Simon Gábort

Adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt hallgatta ki gyanúsítottként az ügyészség Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt - közölte Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője kedden.

Simon Gábort az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, valamint kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétségével gyanúsítják.

A volt szocialista politikus a gyanúsítotti kihallgatáson tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és a gyanúsítással szemben panasszal élt. A gyanúsított szabadlábon védekezik – olvasható az ügyészség tájékoztatásában.

A megalapozott gyanú lényege szerint Simon Gábor 2008 januárjában értékpapírszámlát nyitott az Osztrák Szövetségi Köztársaságban, amelyre 2008 januárjában 575 ezer euró, 2009 áprilisában pedig 162 ezer 954 amerikai dollár készpénzt fizetett be. Ezeket az összegeket Simon Gábor a 2009-re és a 2010-re vonatkozó adóbevallásaiban nem tüntette fel, és az ezen jövedelmei után fennálló adófizetési kötelezettségének nem tett eleget. A számlán tavaly októberben, akkori árfolyamon, 228 millió forintnyi összeg volt.

Ezen túl Simon Gábor az Országgyűlés mentelmi bizottságának átadott vagyonnyilatkozatában 2012-ben és 2013-ban sem tüntette fel az Ausztriában vezetett bankszámlán lévő összegeket, így “vagyoni viszonyai tekintetében mindkét évben valótlan tartalmú nyilatkozatot tett” – írta közleményében a főügyész.

A Magyar Nemzet február 4-én forrásmegjelölés nélkül írt arról, hogy egy bécsi számlán Simon Gábornak több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő, aki az MSZP elnökhelyettese volt, február 6-án közölte, hogy a szocialista pártban viselt minden tisztségéről lemond, kilép a pártból, visszalép a képviselő-jelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról.

Megúszhatja

Ugyanakkor nem biztos, hogy büntetőjogi értelemben felelősségre lehet vonni a volt MSZP-s politikust. Egy büntetőjogász szerint az adócsalás bűntette mára elévülhetett, ebben az esetben kerül elő a pénzmosás kérdése. A pénzmosáshoz a pénznek bizonyíthatóan bűncselekményből kell származnia. Ha a vádhatóság ezt nem tudja bizonyítani, nem találnak információkat és tanúkat, akkor Simon megúszhatja – mondta Gellér Balázs a köztévében.

A NAV azonban még mindig indíthat vagyonosodási eljárást, aminek következtében adófizetési kötelezettséget is megállapíthat. Ez Simon esetében 150 millió forintot jelenthet. Amíg az adóhatóság nem zárolja a politikus vagyonát, addig azzal szabadon rendelkezhet – akár egy Kajmán-szigeteki bankszámlára is átmentheti a millióit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.