Közélet

Romagyilkosságok – Milliós kártérítést kap az elsőrendű vádlott

Romagyilkosságok (Romagyilkosságok)
Romagyilkosságok (Romagyilkosságok)

Brutális sorozatgyilkosnak nevezte az egyik napilap K. Árpádot, aki jó hírnevének megsértése és becsületsértés miatt fordult bírósághoz.

A romagyilkosságok nem jogerősen elítélt elsőrendű vádlottja a Ringier Kiadó Kft. ellen indított személyiségi jogi pert. Az ügyben tavaly decemberben hozták meg az elsőfokú ítéletet, amely szerint K. Árpádnak bizony jár a pénz, egész pontosan másfél millió forint.
A Fővárosi Törvényszék tájékoztatásából kiderül, a férfi a Blikk 2012. január 2-i számában „Nyafi retteg a halálbrigádtól” című cikkét kifogásolta, egész pontosan, hogy „brutális sorozatgyilkosnak” nevezték, valamint, hogy azt írták, „számlájára tucatnyi romák elleni támadás írható, amelyekben hat ártatlan ember, közöttük egy kisgyermek vesztette életét”, megsértve ezzel a felperes jó hírnevét és becsületét
Az ítélet indoklása szerint a sérelmezett írás megjelenésének időpontjában K. Árpás büntetőjogi felelősségét bíróság nem állapította meg, ennek ellenére a cikkben azt tényként közölték – magyarán, a bíróság még nem mondta ki jogerősen a bűnösségét.

A törvényszék ezért arra kötelezte a kiadót, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a nehezményezett anyagukkal azonos helyen és formában tegye közzé az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, valamint szintén 15 napon belül fizesse ki az említett összeget és annak kamatait.

Mint ismert, a négy férfi ügyében tavaly augusztusban született meg az elsőfokú ítélet, maratoni nyomozás után. Három vádlott tényleges életfogytiglant, a negyedik 13 év fegyházat kapott. Ketten nem voltak kíváncsiak az indoklásra, kérték, vezessék vissza őket. Utóbbi döntést az ügyész nem vette tudomásul. A vádlottakat emellett több száz millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Az ítélet kimondta a rasszista indítékot, a tanácsvezető bíró hangsúlyozta: erkölcsileg elvetendő, egyetlen országban sem megengedhető, hogy valakik egy etnikum megrendszabályozása, megzabolázása, megfélemlítése céljából szövetkezzenek bűncselekmények elkövetésére. A rasszista indíték nemcsak a tanúk vallomásaiból nyilvánvaló, de még maguk a vádlottak sem tagadták – tette hozzá. A döntés nem jogerős, az ügy tárgyalása másodfokon folytatódik, a tettesek addig előzetesben maradnak.

A per egyébként 2011-ben kezdődött. A támadások 2008-ban, illetve 2009-ben történtek. A kiválasztott „célpontok” minden esetben romák voltak. Összesen hat ember halt meg, köztük egy ötéves kisfiú is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik