Közélet

Tobin pórul járt az ír büntetéssel

tobin(960x640).jpg (tobin)
tobin(960x640).jpg (tobin)

Nyolc hónappal több időt kell a börtönben töltenie hazájában Francis Tobinnak, akit Magyarországon csak az ír gázolóként ismernek – írja a Népszabadság.

Tobin Magyarországon vonult börtönbe múlt héten és garantálták neki, hogy hazamehet, amennyiben Írországban letölti hátralevő büntetését, amiért 2000-ben halálra gázolt Leányfalun két kisgyermeket. A férfit múlt pénteken repítették vissza, miután megérkezett az ír legfelsőbb bíróság befogadó nyilatkozata.

Ebben az állt, hogy hozzájárulnak a büntetés hátralévő részének otthoni letöltéséhez, és meghatározták, hogy a magyar ítélet alapján az ír jog szerint még mennyi időt kell a rácsok mögött töltenie. Eszerint legkorábban 595 nap múlva szabadulhat feltételesen, azaz közel húsz hónapot kell még leülnie – olvasható a lapban.

A nyolc hónapos különbség abból ered, hogy az ír jog nem ismeri a büntetés felezését, csak a harmadolásra ad módot. A magyar ítélet szerint Tobin hároméves, azaz 36 hónapos fogházbüntetéséből legkorábban 18 hónap letöltése után lett volna feltételesen szabadon bocsátható.

Mivel Írországban önkéntesen leült hét hónapot, még tizenegyet kellett volna nálunk eltöltenie. Ezzel szemben otthon 17-et. Az ír bíróság által megállapított 595 nap azonban ennél lényegesen több, amiből az ügy ismerői arra következtettek, hogy esetleg korábban mégsem ülte le maradéktalanul mind a hét hónapot, illetve az Írországban óvadék ellenében szabadlábon töltött időt nem vette figyelembe az ír bíróság.

Az ügynek ezzel még nincs vége: Írországra ugyanis kínos magyarázkodás vár Strasbourgban, amiért az ír hatóságok bizonyíthatóan hamis állításokra hivatkozva minduntalan megtagadták Tobin kiadását – írja a lap.

Elege van Tobinból?

Túl keveset kapott? Túl sokáig lubickolt büntetlenül? A liberális értelmiségiek petíciókat szoktak írni. Ön ne essen ebbe a hibába! Ez a kis játék segít, hogy levezesse indulatait! Töltsön föl egy képet Tobinról, majd indulhat a csihipuhi! Csak a fejét – és ön is fellélegezhet kissé. Ne hagyja, hogy a haragja emelje a vérnyomását! Pancsoljon be egyet Tobinnak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik