Nagyvilág

Nem kér kegyelmet az ír gázoló

Tobin(1)(960x640).jpg (ír gázoló, tobin, )
Tobin(1)(960x640).jpg (ír gázoló, tobin, )

Nem készül kegyelmi kérvény benyújtására Francis Ciarán Tobin - írta csütörtökön az Irish Independent.

A liberális ír napilap online kiadásában megjelent írás felidézi Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előző napi nyilatkozatát arról, hogy Tobin, aki csaknem másfél évtizede Leányfalun két kisgyermeket halálra gázolt, hazájába visszatérve kegyelmet is kérhet, és ennek elbírálása az ír államfő jogköre.

Téves ítéleteknél szokás

Az Irish Independent azonban Tobin családjához közeli, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt írta, hogy az ír gázoló nem készül kegyelmi kérvény benyújtására. A lap idézi Tom O’Malley ír jogászprofesszort is, aki kijelentette: Írországban “rendkívül ritkán” részesítenek kegyelemben elítélteket, általában csak olyan esetekben, amikor az ítéletről egyértelműen kiderül, hogy téves.

Az Irish Independent idézi ugyanakkor Zoltai Bencét, az elgázolt gyermekek édesapját is, aki kijelentette: nem hiszi, hogy Tobin végig letölti büntetését Írországban, mivel az ír hatóságok már a múltban is rokonszenvvel viseltettek iránta.
Hozzátette: megfordult a fejében az a gondolat, hogy meglátogatja börtönében Tobint, de aztán letett erről, mivel elégszer látta az ír bíróságokon, és nem biztos benne, hogy újra át akarja élni az ezzel járó fájdalmat.

Időközben az ír hatóságok engedélyezték, hogy Tobin a hazájában töltse le büntetését. Az ír igazságügyi minisztérium csütörtökön továbbította a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak az ír legfelsőbb bíróság határozatát, amelyben engedélyezik a Francis Ciarán Tobin ellen kiszabott büntetés végrehajtásának átvételét.

Három évet kapott

Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében, Magyarországon háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy a vádlott legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.

Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy Francis Ciarán Tobin kész letölteni büntetését, azt kérve, Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Tobin hétfőn érkezett Magyarországra, a Liszt Ferenc repülőtéren a kora esti órákban őrizetbe vették, és megkezdte fogházbüntetésének letöltését egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben.

Minden a Tobin-ügyről

Kínzás, igazság 70 év után – érdekes ír kegyelmek

Két érdekes ír kegyelmi eset történt az utóbbi 20 évben. Az egyik 1992-ben – Nick Kellyt 1978-ban ítélték el egy vonatrablás miatt, kisült azonban, hogy a vallomását két másik társával egyetemben kínzással csikarták ki a hatóságok. 1984-ben kiszabadult, és 1992-ben kártérítést és bocsánatot is kapott. 1999-ben pedig egy még döbbenetesebb eset bűnét törölte el az ír elnök.

Az ír nemzeti rendőrség főfelügyelőjét, William Gearyt 1929-ben ítélték el azért, mert állítólag 180 dolláros kenőpénzt fogadott el az IRA képviselőitől. A férfit elbocsátották, majd elhagyta hazáját. Hét évtizedik harcolt, hogy nevét tisztára mossa. 1999-ben ügyét újratárgyalták, és tisztázták a vádak alól. A férfi megkapta addig járó nyugdíját és még 75 ezer dollárnyi kártérítést. Ekkor épp 100 éves volt – egy élet ment rá, de sikerült tisztán, becsületben meghalnia 5 évvel később.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik