Közélet

Ezért érte meg rendőrnek lenni 2013-ban

Egy megtalált kutyus, egy idős asszony, aki a rendőröknek hála még egyszer láthatta a Balatont és hálás szülők, akik odaértek a kórházba, mielőtt késő lett volna - történetek, amelyek megdobbantották egyenruhásaink szívét.

Nincs szó sem őrületes elfogásokról vagy eget rengető akciókról, brutális bűnbandákról esetleg megyéket felszántó drogügyekről. Nem szerepeltek címlapon, a legtöbb médium talán nem is foglalkozott velük – mégis fontosak. Idén is arra kértük a megyei rendőr-főkapitányságokat, gyűjtsék össze nekünk azokat a történeteket, amelyek valamiért emlékezetesek számukra a 2013-as évből. Legyen az „kicsi vagy nagy”, felkavaró, szomorú vagy éppen örömteli.

Kisgyermek a vonal végén

Januárban egy mindössze 11 éves kisfiú hívta a rendőröket a 112-es segélyhívón. A vékony hangocska a vonal végén azt mondta, barátjával együtt bentragadt a szobájában és nincs aki kiengedje őket, anyukája ugyanis dolgozik. Járőr ment a megadott címre, hogy segítsen rajtuk. A bejárati ajtó nem volt kulcsra zárva, így könnyedén bejutott, majd kiengedte a kicsiket a szobából. A gyerekek elmondták, belefeledkeztek a játékba, és nem vették észre, hogy az ajtó, amely csak kívülről nyitható, becsukódott.

Az egyenruhások értesítették a kisfiú édesanyját is, aki a történet hallatán azonnal elindult haza.

Versenyt futottak az idővel

Ki ne emlékezne, milyen mostoha időjárással kellett megküzdenünk március 15-én, illetve az ünnep előtti, utáni napokban. Sokan kerültek bajba, töltötték fagyos utakon, út menti gyorséttermekben vagy éppen melegedőkben az éjszakát. Akadtak, akik napokig nem jutottak haza. Köztük volt egy szerb család is, akik Frankfurtba siettek, hogy 11 éves lányuknak megműtsék a szívét. De nem tehettek mást, vissza kellett fordulniuk a zord körülmények miatt.

A szerencsés fordulat azonban nem maradt el: az M1-es autópályán találkoztak a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik szolgálatok kívüli helyszínelőjével, aki a segítségükre sietett. Szállást biztosított nekik Tatabányán, majd másnap egy darabon szolgálati kocsival biztosította útjukat az 1-es főúton, hogy a kicsi minél előbb áteshessen az életmentő műtéten.

Elvitték az idős asszony pénzét

Kukoricát akartak venni – legalábbis ezzel az ürüggyel jutottak be a tolvajok májusban egy idős, hajdúszoboszlói nő otthonába, hogy megkaparintsák az értékeit. A 84 éves asszony beengedte a három férfit, akik addig ügyeskedtek, míg elterelték a figyelmét, majd ellopták a tárcáját, benne áldozatuk minden pénzével. A néni szerencsére emlékezett a rendszám egy részére, és arra is, hogy nézett ki a kocsi – a rendőrök ezek alapján kezdték keresni a tettesek kocsiját.

Ki is szúrták a tolvajokat, akik – látva az egyenruhásokat – kipattantak a kocsiból és elszaladtak. A tárcát egy bokros területen próbálták elrejteni, de pechjükre a rendőrök megtalálták a lopott holmit és őket is. A trükkösök a fogdára kerültek, a tárca pedig vissza a tulajdonosához.


police.hu

Egy vágya volt, látni a Balatont

Balaton és egy nem mindennapi kérés – egy budapesti férfi azzal kereste fel május végén az egyenruhásokat, hogy segítsenek meglepni az édesanyját a 90. születésnapja alkalmából. Elmondta, szülője Balatonlellén töltötte élete legszebb éveit, a család azóta már lerombolt villájában. Az asszony már öt éve mozgásképtelen, ágyhoz kötött, és már csak álmai lehetnek a Balatonról.

Gyermekei úgy döntöttek, meglepik édesanyjukat és autóval, beteghordók segítségével egyszer leviszik Lellére. Olyan helyet kerestek, ahol a lehető legközelebb mehetnek a vízhez, és ahonnan a kocsi ablakából is gyönyörködhet a panorámában. Ám ezt a tökéletes kilátást egy a forgalomtól elzárt területen találták meg. A rendőrség kivételt tett, biztosították a bejutást, hogy az idős asszony még egyszer láthassa a szeretett tavat.

Már nem fél, ha rendőrautót lát

Idén júliusban a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetője levelet kapott egy édesanyától, aki leírta, hogy kisfiával együtt nagyon kellemes élményben volt része. Az egyik nyári estén kerékpározni indultak, majd megálltak, hogy igyanak egy üdítőt. Miközben a kerthelyiségben pihentek a közelben megállt egy rendőrautó. „ A kisfiam valamilyen okból kifolyólag félt az egyenruhától, illetve a rendőrautótól” – írja a kapitánynak címzett levelében az édesanya, aki mivel szimpatikusnak találta a járőrkocsiból kiszálló egyenruhásokat, megszólította őket. Megkérdezte, hogy megmutatnák-e a kisfiúnak az autót. „Azért szeretném hálás köszönetemet kifejezni, ami ezután következett” – folytatódik a levél. A nő úgy fogalmazott, hogy az egyik rendőrnő végtelenül barátságosan és kedvesen fordult a gyermekéhez. Kiment vele az autóhoz és megmutatott neki mindent, ami egy 5 éves gyermeket érdekelhet. Azóta a kisfiú nem fél, ha rendőrautót lát.

„Még egyszer hálás köszönetem a példaértékű viselkedésért. Gratulálok, hogy ilyen kollégái vannak!” – zárulnak a sorok. A levelet dr. Hajdú Antal kapitányságvezető személyesen adta át a rendőrnőnek, aki a levél tanúsága szerint életre szóló kellemes élménnyel ajándékozta meg a kisfiút.


police.hu

Lebeszélte az öngyilkosságról

Ugyancsak júliusban, Döbrőközön egy idős emberhez riasztották a körzeti megbízottat. A férfi a helyi vasúti átjáróban sétálgatott, zavartnak tűnt, közben motyogott. Az élet kilátástalanságáról beszélt és arról, hogy véget vet az életének. A rendőr ismerte a magába roskadt embert, és végül sikerült rávennie, hogy lépjen el a sínektől. Végül elsétált egy közeli padig és leült.

Pár másodperc múlva vonat robogott át a síneken.

Sütöttek a 15 éves fiúért

A Zala megyei rendőrök szívét leginkább egy 15 éves fiú dobbantotta meg. Segíteni szerettek volna a nehézsorsú kamaszon, aki korábban megnyerte a rendőrség által szervezett rajzpályázatot. Az egyenruhások szeptemberben jótékonysági sütivásárt szerveztek, egy emberként álltak az ügy mellé, volt, aki sütött, míg mások az eladásban segédkeztek. A kitűzött cél 50 ezer forint volt, ám végül a vágyott összeg háromszorosa gyűlt össze.

A nagymama és unokája nagyon meglepődtek, amikor a rendőrök átadták nekik a pénzt. A fiú közölte, a 150 ezer forintot nagymamájának adja, és ő fogja azt beosztani. A nagyszülő később elárulta, a pénzt ruhákra, cipőkre, tankönyvekre és a rajzoláshoz szükséges kellékekre költötte.


police.hu

Sírva hívta a rendőröket, mert félt az apjától

Novemberben is egy kisgyermek hívása futott be a rendőrséghez, ezúttal a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére. A vonal végén egy rémült fiú volt. Elmondta ki ő és azt is, milyen utcában, milyen szám alatt lakik. Azt kérte az egyenruhásoktól, hogy menjenek ki hozzájuk, mert az apukája meg fogja verni az édesanyját. Az ügyeletes is hallotta, hogy valami nincs rendben, a háttérben veszekedtek. A telefon ezután megsüketült, a gyermek bontotta a vonalat. Nem telt el sok idő, ismét megszólalt a rendőrség készüléke. A fiatal telefonáló csak annyit mondott, menjenek gyorsan, majd eltűnt, a hívás megszakadt. Az ügyeletes próbálta visszahívni a számot újra és újra. A telefon kezdetben kicsöngött, később már csak a hangposta jelentkezett.

A rendőrök tudták az utcanevet és a házszámot, ám azt nem, milyen településen kell keresniük az érintetteket. Az idő sürgette őket, de végül rövid időn belül sikerült kideríteniük, hogy egy balatonboglári címről van szó. Azonnal értesítették a fonyódi járőröket, akik a megadott címre mentek, ahol még akkor is javában tartott a perpatvar. Az édesanyát valóban bántalmazták. Megtalálták a bejelentőt is a helyszínen, a kisfiú az egyenruhásoknak azt mondta, attól félt, hogy édesapja őt és testvéreit is bántani fogja, ezért hívta őket.  Az agresszív férfit előállították és ideiglenes távoltartó határozatot hoztak.

Ölben hozták ki az égő házból

A helyszín Zirc, szintén november. A rendőrök egy családi házhoz vonulnak, ahol tűz ütött ki, és amelynek egyik szobájában egy mozgáskorlátozott asszony tartózkodott. A járőrök értek először a helyszínre, az oltást a kocsijukban lévő poroltóval kezdték meg. Kiderült, ketten voltak az épületben, de nem tudtak kijönni, a folyosón útjukat állták a lángok. A rendőrök hallották, ahogy a lakók segítségért kiabáltnak, a tűz egyre csak terjedt és közelebb ért hozzájuk.

Időközben a tűzoltók is megérkeztek a helyszínre, a katasztrófavédelem emberei a rendőrökkel közösen mentek be az épületbe, méghozzá a ház ablakán át. Mindkét lakót kimentették, a mozgássérült asszonyt ölben hozták ki az épületből, sőt, visszamentek még a kerekesszékéért is, mivel tudták, a nőnek nagy szüksége van rá.

Már alig volt benne élet

Alig néhány hete, hogy rendőrök mentették meg egy határsértő életét Záhonynál. Az ukrán fiatal a jéghideg víztől sem riadt vissza, a Tiszán át szökött az országba december elején. Amikor a járőrök rátaláltak, már a kihűlés szélén állt, ugyanis a folyó foglyul ejtette, egész pontosan az ágak közé szorult.  Az egyenruhások egy gyalog is nehezen megközelíthető helyen bukkantak rá a nyöszörgő 22 éves fiúra, aki olyan szerencsétlenül szorult az ágak közé, hogy már mozogni is alig tudott.

Kiszabadították a didergő, félmeztelen fiatalt és pokrócba bugyolálták. Annyira legyengült, hogy menni sem tudott, ölben vitték a járőrkocsihoz, ahol már várták a mentősök.

Rendőrautóba fektették a didergő, törékeny nénit

Nem sokon múlt annak az idős asszonynak az élete, akit a múlt héten, Zamárdi belvárosában az utcán találtak a rendőrök. A decemberi, hajnali fagy ellenére a néni egy szál hálóingben volt,  mezítláb – így feküdt a jéghideg földön. Az idős hölgy ekkor már annyira kihűlt, hogy végtagjait alig tudta mozgatni és a beszéd is nehezére esett. Felemelték a földről és a járőrkocsiba fektették, amelyet alaposan befűtöttek, és betakarták a kabátjaikkal, hogy minél előbb felmelegedjen. Amint biztonságba helyezték, értesítették a mentőket. A didergő asszony nem tudta megmondani, mi történt vele, ahogy azt sem, pontosan hol lakik, csak egy utcanevet mondott.

Miután a mentőszolgálat emberei kórházba vitték a sérültet, az egyenruhások a néni által említett utcába mentek, hogy kérdezősködjenek. Már az első háznál szerencséjük volt, az asszony lánya nyitott ajtót. Kiderült, nem is tudta, hogy édesanyja eltűnt,  éjjel “szökhetett meg” otthonról. A nő elmondta, szerette idős kora miatt sokat betegeskedik és nem mindig emlékszik rá, hogy mit csinál, ám a rendőröknek hála, a karácsonyt családja körében ünnepelheti.

Egy kisfiú legjobb barátja

Ismét december, ám ezúttal Fejér megye. Az egyenruhások Székesfehérvár határában, az Iszkaszentgyörgyi úton vették észre a kóborló német juhászt. Kiszálltak, az eb nagyon barátságos volt, örömmel vette a vacsorát, amelyet az egyik járőrtől kapott. A rendőr  szendvicsét adta oda, azzal csalták a riadt állatot autóba.  A kutyát a fehérvári állatkórházba szállították, ahol sikerült azonosítaniuk a gazdáját, egy helyi kisfiút.

A hároméves „Artyt” a rendőrök visszavitték otthonába, és átadták a kisfiú édesanyjának.


police.hu

Elveszett és megtalált kisgyermek, eltévedt kirándulók és egy kedves rajz

Tavaly is akadtak szép számmal kedves vagy éppen szívfacsaró történetek, ha ezekre is kíváncsi, kattintson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik