Közélet

Rendőröket lökdöstek, vertek orrba és köptek le Hatvanban

Hatvan (hatvan, elfogás,)
Hatvan (hatvan, elfogás,)

Tavaly novemberben felpaprikázott tömeg vonult a városi rendőrkapitányság elé, mert nem tetszett nekik, hogy szeretteiket bevitték. Hárman közülük hamarosan bíróság elé állnak.

Vádat emelt az ügyészség a Hatvani Rendőrkapitányságnál történt rendbontás három résztvevője ellen – tájékoztatott a Heves Megyei Főügyészség szerdán. A rendőrség a tavaly novemberben történt incidens kapcsán nem fogta vissza magát, videót tettek közzé az eseményekről, miután a TASZ azzal állt elő, hogy bántalmazták az összegyűlteket. Az ügyészség most újabb részleteket tárt fel a hatvani „rendőrattakról”.

Anya és fiaorrba vertek és köptek

Az egyik érintettnek például azért kell felelnie, mert a szóban forgó napon, a rendőrség előtti csetepaté közepette – azon túl, hogy leköpött egy rendőrt – tenyérnyi méretű tárgyakat dobált be a kapitányság udvarára. Ő az ügy másodrendű vádlottja. Az asszony fia sem ússza meg a számonkérést, az elsőrendű vádlott egy másik egyenruhást vett célba. Sértegette, majd amikor a rendőr igazoltatni akarta, elszaladt. A főtörzsőrmester üldözőbe vette, ekkor a férfi szembefordult vele és ököllel orrba vágta. Eközben társai „kimenekítették” édesanyját a rendőrök karmai közül.

A rendőr végül leteperte bántalmazóját, de a vádlott még ezután sem hagyta magát, ellenállt, nehogy megbilincseljék, sőt, rátámadt arra az egyenruhásra is, aki kollégája segítségére sietett. Mindkét érintett könnyű sérüléseket szenvedett.

A rendőrök megpróbáltak más hangoskodókat is megfékezni, mások mellett az elsőrendű vádlott testvérét. Az anya ekkor ismét támadásba lendült, előlépett és ellökte az intézkedő egyenruhást.

Kaput rángatott, rendőrt ütött a dühös apa

A harmadrendű vádlott azért vonult a rendőrkapitányság elé, mert szerinte fiát korábban sérelem érte, ezért rángatni kezdte a kaput és fenyegetőzött.  Amikor a rendőrök intézkedni próbáltak, azzal a lendülettel a kocsijához futott, hogy elmeneküljön. Amikor az egyik egyenruhás megpróbálta kiszállítani az autóból, ellökte a tiszthelyettes kezét majd többször ráütött.

Akár öt év

Az Egri Nyomozó Ügyészség a triót hivatalos személy elleni erőszakkal vádolja, amely öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a törvény szerint. Az elsőrendű vádlottnak emellett további két rendbeli könnyű testi sértés vétsége miatt is felelnie kell.

Egymásnak feszült a rendőrség és a TASZ

Mint ismert, minden egy rendőri akcióval kezdődött, a rendőrök egy drogügy kapcsán összesen 12 embert állítottak elő. Az egyik érintett állítólag órákkal később ütésnyomokkal az arcán hagyta el a rendőrséget, emiatt vonultak oda a dühös rokonok. Akkor újabb hat emberre került bilincs.

A következő napokban a rendőrség és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) számtalanszor egymásnak feszült, a jogvédők rendőrattakról, bántalmazott nagymamáról is gyerekről beszéltek, a hatóság pedig egyenruhásokra támadó agresszív tömegről. A megyei rendőr-főkapitányság végül megelégelte a dolgot, és közzétettek egy videót, amelyet az egyenruhások rögzítettek a helyszínen. A videó „érdekessége”, hogy a szokásostól eltérően hang is járt a képsorok mellé.

Olvasói sztorik