Belföld

TASZ: vétleneket bántalmazott a hatvani rendőrség

rendőrség (rendőrség)
rendőrség (rendőrség)

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) feljelentést tesz, mert csütörtökön Hatvanban a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén szerintük indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat és vétlen járókelőket is - tájékoztatta szombaton az MTI-t a szervezet elnöke.

Dénes Balázs hangsúlyozta: a hivatalos eljárás keretében elkövetett bántalmazás hivatalból üldözendő cselekmény, ezért elvárják, hogy önmagától is vizsgálatot kezdeményezzen az ügyben az ügyészség. A csoportos garázdaság kezelése rendőrszakmai ügy, de az már emberi jogi kérdés, hogy gyanúsítottakat vagy vétlen állampolgárokat vernek meg – tette hozzá a jogvédő.

Vétlenek

Dénes Balázs azt mondta, hogy csütörtökön egy, a rendőrök által megvert fiú miatt tört ki botrány a hatvani rendőrség előtt. Ez az eset információik szerint rendőrattakokba torkollt.

A TASZ ügyvédje, Sánta Szabolcs Miklós korábban az Indexnek úgy nyilatkozott: a rendőri erőszakba torkolló eseményeket az indította el, hogy egy férfi a verés látható jeleivel az arcán távozott a rendőrségről. A zúgolódókra rátámadó rendőrök pedig válogatás nélkül vertek nőket és gyerekeket. A tömeg a közeli lakótelep házaiba menekült, de a rendőrök oda is követték őket. Volt, akinek kificamították a vállát, mentőt is kellett hívni – számolt be az ügyvéd szemtanúk egybehangzó állításaira hivatkozva.

Verés és gázspray

A rendőri támadás áldozata lett a TASZ egyik terepmunkása szerint egy nagymama, valamint a négyéves és tizennégy éves – hallássérült – unokája is, akik a fentiekről mit sem tudva sétáltak a lakótelepen, amikor a rendőrök rájuk támadtak. A fiút megverték, a nagymamát pedig gázsprével fújták le. A lakótelep erkélyeiről többen látták az esetet, és ők hívtak mentőt hozzájuk. A mentők elvitték a fiút. A nagymama értesítette az édesapát, aki a rendőrségen kereste a gyerekét. A férfi nem kapott tájékoztatást, de amikor visszaült autójába, a rendőrök a TASZ munkatársa szerint kirángatták, és megverték.

Aznap este volt még egy atrocitás Hatvanban. Egy nagyjából tíztagú rendőrcsapat szállt ki egy hatvani lakótelepre, hangosbeszélőn felszólítottak egy családot, hogy feltartott kézzel jöjjenek ki. A rendőrök kutyákkal kutatták át a lakást, amelyben több gyerek aludt. Az ebben az akcióban megsérültek panaszt akartak tenni, de nem engedték be őket a kapitányságra – mondta az Indexnek a TASZ munkatársa.

Dénes Balázs az MTI-nek azt mondta: állításaikat több sértetti és tanúvallomással is igazolni tudják, a sértetteken pedig szemmel láthatóak a bántalmazás nyomai, és egyikük kórházba is került. Mindezért a sértettek nevében feljelentést tesznek – mondta a jogvédő szervezet elnöke.

Vizsgálják

A Heves Megyei Főügyészség helyettes vezetője szombaton az MTI-t arról tájékoztatta: az Egri Nyomozó Ügyészségre egyelőre nem érkezett feljelentés intézkedő rendőrök ellen, azt követően, hogy csütörtökön Hatvanban, helyiek egy csoportját oszlatta fel a rendőrség. Az ügyben csak rendőröket hallgattak meg sértettként, illetve tanúként – mondta Kalmár Gyula.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken azt közölte: egy ember ellen hivatalos személy elleni erőszak, öt ellen csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás azok közül, akik csütörtökön a hatvani rendőrkapitányság előtt randalíroztak. A jogsértő cselekménnyel kapcsolatban hat embert vettek bűnügyi őrizetbe. A további eljárást a csoportos garázdaság ügyében a hatvani rendőrkapitányság, a hivatalos személy elleni erőszak miatt pedig az Egri Nyomozó Ügyészség folytatja le – tették hozzá.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője korábban az MTI-nek azt mondta: a csoport azután gyűlt össze a kapitányság előtt, hogy a rendőrök kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt előállítottak tizenkét embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik