Közélet

Külföldön keresik a nyelvvizsgagyár százmillióit

nyelvvizsga (nyelvvizsga, )
nyelvvizsga (nyelvvizsga, )

Két európai nagyvárosba látogatott gyakran a nyelvvizsgagyár pénztárosa, így vélhetően ott nyithatott számlákat, hiszen a Magyarországon tartott pénze igencsak kevés volt – tudta meg a Blikk.

A nyelvvizsgagyár működtetői nem csupán törvénytelenül állították ki a papírokat, de sikeres „üzletkötőiket” prémiummal motiválták, akik pedig az útjukba állhattak volna, azokat ajándékokkal vásárolták meg.

Átlagon aluli számlák

A Blikk információi szerint a szervezet két fő emberét kedden szembesítették egymással. Egyikük azt mondta, mindenki készpénzben fizetett, jöttek-mentek a több százezer forintos pénzkötegeket rejtő borítékok.

A lap úgy tudja, hogy a hatóság kutat a szervezők vagyona után is, úgy sejtik, azt már külföldre menekítették. A gyanúsítottak bankszámlái ugyanis inkább mondhatóak átlagon alulinak, mind vaskosnak.

A bűnszervezet pénztárosa hallgat, de a mobiltelefonja forgalmi adataiból kiderült, gyakran látogatott el két európai nagyvárosba. A feltételezések szerint itt kell keresni a feltételezett százmilliókat, amelyre a hatóság lecsaphat.

A politikusok megúszhatják

Korábbi hírek szerint a hamis nyelvvizsgát szerzett csalók listája kétezer embert tartalmaz, köztük vannak politikusok is. Ők 2010 előtt „szerezték” nyelvvizsgájukat, ügyük így mára elévült, és az eljárásban a többi három évnél korábban vizsgázott személyekhez hasonlóan nem lesznek érintettek. Mintegy hatszáz gyanúsított ellen folyik eljárás, mert illegálisan szerezhették meg nyelvvizsgájukat.

Az ügyben a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz. A szervezők közvetítőkön keresztül kutatták fel azokat a személyeket, akik nyelvvizsgát szerettek volna tenni. Ezek az emberek meghatározott pénzösszeg fejében a közvetítőkön keresztül hozzájutottak a nyelvvizsgakérdések megoldásaihoz. Így a vizsgán előre ismert feladatokat oldottak meg, illetve előre egyeztetett kérdésekre adtak választ.

Korábban a Blikk megkereste a parlamenti pártokat, vizsgálják-e képviselőik nyelvvizsgáit. A Fidesz-, a KDNP- és az MSZP-frakciótól is azt a választ kapták, hogy mindaddig nem foglalkoznak az üggyel, amíg nincs konkrét, megnevezett gyanúsított.

Korábbi hírek szerint több híresség is belekeveredett az ügybe, többek közt az ATV-s műsorvezető Sárosdy Eszternek a szülei is, akik a Károli Gáspár Egyetemen dolgoznak tanárként. Az ügynek körülbelül 600 gyanúsítottja van, közte magas rangú rendőrtiszt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik