Közélet

Rendőrök a nyelvvizsgabotrányban

nyelvvizsga (nyelvvizsga, )
nyelvvizsga (nyelvvizsga, )

Rendvédelmisek toborozták a megrendelőket.

A Híradó értesülései szerint rendőrök és büntetés-végrehajtási tiszthelyettesek is érintettek az egy hónappal ezelőtt kirobbant nyelvvizsgabotrányban. Ők toborozhatták azokat, akik vizsga nélkül, pénzért kapták a bizonyítványt. Az ügynek már 34 gyanúsítottja van, közülük 15-en rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai. A történtek miatt az Oktatási Hivatal azt tervezi, hogy megszigorítja a nyelvvizsgák rendjét.

A gyanú szerint két Pest megyei és egy budapesti nyelviskolában adták pénzért az angol és német nyelvvizsga-bizonyítványokat. A középfokúért 300, a felsőfokúért 500 ezer forintot kértek. A megrendelőket egy rendőrökből és büntetés-végrehajtási tiszthelyettesekből álló toborzóhálózat hajtotta fel. “A mai napig 34 személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség, ezek közül tízen rendőrségi állományban dolgoztak, négyen pedig a büntetés-végrehajtás állományában” – mondta Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

A Híradó értesülései szerint a vesztegetési ügyben érintett vizsgahelyek mindegyike a Rigó utcai nyelvvizsgaközponttal áll szerződésben. Úgy tudjuk, az intézmény egyik alkalmazottja is a gyanúsítottak között van. A történtek miatt az Oktatási Hivatal szigorítja a nyelvvizsgák rendjét. “Azt tervezzük, hogy erőnk szerint óvintézkedéseket teszünk, megpróbáljuk a biztonsági intézkedéseinket megerősíteni, nem árulnám el, hogy ezek melyek, mert nem szeretnénk súgni a bűnözőknek, hogy ezeket hogy tudják kivédekezni, de mindenesetre megteszünk minden tőlünk telhetőt” – mondta Fazekas Márta, az Oktatási Hivatal főosztályvezető-helyettese.

A bíróság négy embert már korábban előzetes letartóztatásba helyezett, négyen házi őrizetbe kerültek. Információink szerint az ügyészség hamarosan megkezdi annak a több mint 150 embernek a gyanúsítotti kihallgatását is, akik pénzt adtak a nyelvvizsga-bizonyítványért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik