Közélet

Megússzák a hamis nyelvvizsgás politikusok

Nyelvvizsga (nyelvvizsga)
Nyelvvizsga (nyelvvizsga)

Baloldali és kormánypárti politikusok egyaránt érintettek a tavasszal kipattant nyelvvizsgacsalásban, de mind megússzák a büntetésüket, mert az ügyük már elévült – tudta meg a hvg.hu.

A hvg.hu értesülései szerint a hamis nyelvvizsgát szerzett csalók listája kétezer embert tartalmaz, köztük vannak az említett politikusok is. Ők 2010 előtt „szerezték” nyelvvizsgájukat, ügyük így mára elévült, és az eljárásban a többi három évnél korábban vizsgázott személyekhez hasonlóan nem lesznek érintettek.

Mintegy hatszáz gyanúsított ellen folyik eljárás, mert illegálisan szerezhették meg nyelvvizsgájukat – közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla a hvg.hu-val.

Az ügyben a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz. A szervezők közvetítőkön keresztül kutatták fel azokat a személyeket, akik nyelvvizsgát szerettek volna tenni. Ezek az emberek meghatározott pénzösszeg fejében a közvetítőkön keresztül hozzájutottak a nyelvvizsgakérdések megoldásaihoz. Így a vizsgán előre ismert feladatokat oldottak meg, illetve előre egyeztetett kérdésekre adtak választ.

Korábban a Blikk megkereste a parlamenti pártokat, vizsgálják-e képviselőik nyelvvizsgáit. A Fidesz-, a KDNP- és az MSZP-frakciótól is azt a választ kapták, hogy mindaddig nem foglalkoznak az üggyel, amíg nincs konkrét, megnevezett gyanúsított.

Korábbi hírek szerint több híresség is belekeveredett az ügybe, többek közt az ATV-s műsorvezető Sárosdy Eszternek a szülei is, akik a Károli Gáspár Egyetemen dolgoznak tanárként. Az ügynek körülbelül 600 gyanúsítottja van, közte magas rangú rendőrtiszt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik