Közélet

Több százmilliós földtámogatási csalókra csapott le a NAV

nav ellenőrzés (nav ellenőrzés, nav)
nav ellenőrzés (nav ellenőrzés, nav)

Több százmilliós állami és uniós pályázati csalást derített fel az adóhivatal egy fővárosi és egy Heves megyei zöldség- és gyümölcsfeldolgozó gazdasági társaságnál, amelyeknek a 800 milliós gépparkját is lefoglalták – írja a HavariaPress. A budapesti vállalkozás 420 millió forintot vett fel, a Heves megyei pedig 270 milliós támogatást igényelt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.

A pénzügyi nyomozók 32 helyszínen tartottak házkutatást egy budapesti és egy Heves megyei gazdasági társaság zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemeinél, amelyek létrehozására több százmillió állami és uniós támogatást igényeltek. Mindkét társaságot ugyanazok hozták létre és irányították.

A HavariaPress szerint az ellenőrzéskor azonban kiderült, hogy az egyik üzem gépeit szabálytalanul szerelték össze, így azok csak látszólag voltak alkalmasak a termelésre, a másik üzemből pedig elszállították a berendezéseket, így nyilvánvalóvá vált, hogy ott nem is terveztek gyümölcsfeldolgozást.

A csalás leleplezése után a hivatal nem utalta ki a korábban megítélt, de még ki nem fizetett összeget és feljelentést tett a NAV pénzügyi nyomozóinál. A két cég mögött álló elkövetői kör a pályázat benyújtásához szükséges önerőt offshore cégektől kapott kölcsönökből biztosították, valamint őstermelőktől, illetve különböző külföldi és magyar társaságoktól beszállítói szándéknyilatkozatot is szereztek.

A NAV nagyszabású akció keretében a Bevetési Főigazgatóság járőreivel közösen 32 helyszínen – a társaságok székhelyén, telephelyein, az ügyvezetők lakásán, valamint a könyvelőknél – tartott házkutatást, amelynek során összesen 800 millió forint értékű berendezést, egy gyümölcsfeldolgozó és egy gyümölcsaszaló üzem komplett gépparkját foglalta le. A cégcsoport irányítóit és az ügyvezetőket, öt főt hallgattak ki gyanúsítottként. Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik