Pénzügy
gáspár győző (gáspár győző)

Itt a NAV-szégyenlista: 76 millió forintból adóra már nem futotta

Dóra Melinda Tünde
Dóra Melinda Tünde

2013. 10. 25. 12:30

Győzikét még mindig nem győzték meg arról, hogy neki is kellene adót fizetnie.

Korábban a témában:

Közzétette azokat a frissített listákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyeken a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forint feletti tartozással rendelkező cégeket, illetve a több mint 10 millióval tartozó magánszemélyeket sorolja fel – írja a Napi.hu.

A szeptember 30-ai állapotok alapján 3956 magánszemélyt és egyéni vállalkozót tartott nyilván a NAV ekkora tartozással, ami kis csökkenés a korábbi négyezernél is több adótartozóhoz képest.

A lista régi szereplőjének számít Gáspár Győző, alias Győzike és felesége Gáspárné Balla Beáta, akiket nemrégiben a bíróság jogerősen is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt adócsalásért, miután 2005-ben és 2006-ban 27,5 millió forint személyi jövedelemadót titkoltak el, amit 76,4 milliós jövedelmük után nem fizettek be.

Gáspár Győző (Gáspár Győző) Fotó: MTI/Komka Péter

A börtön ablakába

A listán továbbra is ott van a börtönből nemrégiben kiszabadult volt szocialista politikus, Zuschlag János, valamint a jó ideje elfogott milliárdos Földesi-Szabó László, valamint az akasztói nagyvállalkozó, Stadler József is.

Utóbbit egyébként a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott 2011 novemberében, miután a vád szerint a vállalkozó valótlan tartalmú adóbevallásokat készített, fiktív számlákat szerepeltetett a könyvelésben, és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be.

Eltűnőmesterek

Persze nem csak a magánszemélyek nem csúsznak ki a revizorok karmai közül. Ami a vállalkozásokat felsoroló listát illeti, a második negyedévi 1836-ról 1991-re nőtt a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forint feletti tartozással rendelkező cégek száma. Közülük 1118 felszámolás, 178 pedig végelszámolás alatt áll, azaz jó esély van rá, hogy tetemes tartozást maga mögött hagyva szűnik meg.

Továbbra is szerepel a felsorolásban az áprilisi NAV-listát vezető Ammory-Car Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely akkor összesen – az adóhiánnyal és a jogkövetkezményekkel együtt – 1,6 milliárd forinttal tartozott az adóhivatalnak.

A 2010 februárjában félmilliós jegyzett tőkével bejegyzett, a neve alapján arab származásúnak tűnő, berlini lakóhelyű Ammar Al-badawi által vezetett és tulajdonolt, autókereskedelemmel foglalkozó Ammory-Car Kft. február óta áll NAV-végrehajtás alatt, január végén pedig törölték adószámát.

A 2010-es mérlege alapján abban az évben bevételt nem ért el, a mérleg szerinti eredmény négyezer forint veszteséget mutatott. A céget a cégbíróság idén hivatalból törölte a nyilvántartásból, mivel a székhelyén nem található, a képviselője pedig elérhetetlen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.