Közélet

Nyomkövetőt kapott az ároktői banda maradéka

Nyomkövetőt tett a rendőrség az ároktői bűnügy ötödrendű vádlottja, R. András bokájára – írja a Magyar Nemzet.

 

Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a Fővárosi Törvényszék – az ügyész indítványára – úgy határozott: a férfinak a házi őrizet idején viselnie kell a lábperecet.

Az ároktői banda két tagja, R. Elemér és R. Henrik október 4-én éjjel szökött meg a házi őrizetből, őket október 9-én kora este fogták el Svájcban – emlékeztet a lap írásában.

A Magyar Nemzet információja szerint a Fővárosi Főügyészség október 7-én indítványozta, hogy a bíróság helyeztessen el nyomkövető készüléket a házi őrizetben lévő harmadik vádlott, R. András bokájára. Fővárosi Törvényszék október 8-án végzést hozott, és elrendelte a vádlott mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazását, mert úgy találta, hogy az ügyészi kezdeményezés alapos és időszerű.

Hazahozzák a szökevényeket

Az ároktői banda két szökött tagjára múlt szerdán csaptak le egy svájci kisvárosban, vagyis már egy hete a helyi rendőrség „vendégszeretét” élvezik. És ez akár így is maradhatott volna 2-3 hónapig, ha úgy döntenek, hogy megtagadják a kiadatást. Nem így történt – értesült a Hír24. A brutális rablóbanda két tagját – apát és fiát – így napokon belül hazahozhatják.

Hogy miért döntöttek így, nem tudni, ám ügyükben – ugyan csak elsőfokon – záros időn belül ítélet várható, vagyis jelen lehetnek a tárgyaláson – ha már akciójuk kudarcba fulladt és semmiképpen sem ússzák meg a büntetést.

Volt, aki addig húzta, amíg lehetett

Hazánk egyik legkeresettebb gyilkosa, H. Gábor viszont másképp döntött. Több mint egy évvel angliai elfogása után hozták haza, a férfi ugyanis információnk szerint mindent bevetett, hogy maradhasson, kérelmekkel bombázta az illetékes szerveket, hiába. A gép – fedélzetén az üzlettársát különös kegyetlenséggel meggyilkoló szökevénnyel – idén júniusban landolt Ferihegyen. De ellenpélda is akad, nem is kell messzire menni: egy ugyancsak körözött bűnözőt – egy 25 éves rablót – múlt kedden füleltek le a rendőrök Brazíliában. A fiatal másnap már Magyarországon volt.

Viszlát, négy év

Az ároktői banda két tagja október 4-én vált köddé, megszöktek a házi őrizetből. Négy évet ültek előzetesben, de a jogszabályok értelmében ki kellett engedni őket, mivel ennyi idő alatt sikerült meghozni az elsőfokú döntést. Ám ennek – „hála” a brutális rablók próbálkozásának – vélhetően vége, a Fidesz ugyanis kezdeményezi, hogy a jövőben a legsúlyosabb bűncselekményeknél ne legyen felső határa az előzetes letartóztatás időtartamának. Hatvan napban maximálnák a szakértői vélemény elkészítésének határidejét, és az előzetes letartóztatás bírói elutasítása esetén kötelezővé tennék a lábperecet.

Az ötfős banda idős, egyedülálló áldozatokra vadászott, brutálisan bántalmazták őket és elvették értékeiket. Többen belehaltak az általuk okozott sérülésekbe. Az ügyész többükre tényleges életfogytiglant kért.